Iekšlietu ministrija (IeM) lūgusi Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC), Ģenerālprokuratūrai, kā arī Drošības biznesa asociācijai izvērtēt apsardzes firmas "Pentano" reklāmu. IeM uzskata, ka reklāma grauj Latvijas tiesībaizsardzības iestāžu un valsts pārvaldes tēlu, savukārt firma uzskata, ka reklāma likumus nepārkāpj, otrdien raksta laikraksts "Neatkarīgā".
IeM vēstulē minēts, ka vairāki reklāmā iekļautie izteikumi ir nepatiesi un neobjektīvi, grauj Latvijas tiesībaizsardzības iestāžu un valsts pārvaldes kopumā tēlu. Pēc IeM uzskatiem, minētā reklāma ir pretrunā ar Reklāmas likumu, kas aizliedz nomelnot, noniecināt vai izsmiet citu personu, tās darbību, laikrakstam "Neatkarīgā" skaidrojusi IeM preses pārstāve Laura Karnīte.

Reklāmas lietotā terminoloģija apzīmē to kompetento valsts iestāžu loku, kuru funkcijās ietilpst kriminālprocesa veikšana un sabiedriskās kārtības nodrošināšana. Tā nomelno to darbu, radot iespaidu par iestāžu prettiesisku rīcību un nevēlēšanos un nespēju garantēt Satversmē noteiktās cilvēka pamattiesības un pamatbrīvības.

IeM arī uzskata, ka minētās reklāmas saturiskais konteksts var radīt patērētājam iespaidu, ka apsardzes uzņēmums spēs novērst iespējamu arestu, kriminālprocesa ierosināšanu, tiesiskās palīdzības lūguma nosūtīšanu vai apsūdzības celšanu, lai gan saskaņā ar Apsardzes darbības likumā noteiktajām apsardzes uzņēmuma funkcijām uzņēmuma "Pentano" rīcībā nav tiesisku mehānismu šādu darbību veikšanai.

Ģenerālprokuratūra reklāmu nevērtēs, bet savu lēmumu, saņemot Drošības biznesa asociācijas komentārus, tuvākajā laikā grasās paust PTAC.

"Smagajos konkurences apstākļos katrs dara ko var, lai piesaistītu sev klientus," komentējot konkurentu reklāmu teikusi apsardzes uzņēmuma "Falck" pārstāve Elita Daniela.

"Ja nebūtu problēmu, mēs reklāmu netaisītu. Neviena, pat vispolicejiskākā, valsts nevar pilnībā nosargāt cilvēkus. It sevišķi jau demokrātiskās valstīs, kurās apdraudējums ir daudz lielāks," teicis "Pentano" vadītājs Genādijs Seibutis.

"Apsardzes firmas nevar pilnībā aizstāt policiju, taču mums ir izveidojusies laba sadarbība. Piemēram, Aglonas svētku laikā Valsts policija apsargāja ārējo perimetru, bet "Pentano" nodrošināja sabiedrisko kārtību pasākuma iekšienē," informēja Seibutis.

Lai gan firma nodrošina plašu pakalpojumu spektru, mulsinošajā reklāma akcentēta tieši informācijas aizsardzība. "Informācija šobrīd ir pats dārgākais, kas vien var būt," skaidro "Pentano" vadītājs. Uz jautājumu, vai uzņēmuma rīcībā ir sarunu noklausīšanās ierīces, viņš atbildēja noliedzoši.

"Neatkarīgā" jau rakstīja, ka, atsaucoties uz apsardzes firmas "Pentano" sludinājumu un uzdodoties par potenciālo pircēju, firmas darbinieks piedāvāja ierīces, ar kurām varot traucēt gan mobilo telefonu sarunu noklausīšanos, gan veikt citu sarunu noklausīšanos.

Likumsargus tas neuztrauca – tirgot šādas ierīces varot, bet, lai izmantotu, vajag prokuratūras atļauju. "Pentano" drošības dienesta galvenais speciālists Normunds Straume pieļāva, ka darbinieks pārteicies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!