Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsācis sociālo kampaņu, izvietojot plakātus Latvijas pilsētās un lidostā, aicinot ziņot par koruptīviem darījumiem un neklusēt, tikmēr KNAB Sabiedriski konsultatīvās padomes (SKP) priekšsēdētājs Aivars Borovkovs nākamreiz aicināja rīkot karikatūru konkursu, Temīdu, iespējams, attēlojot kā pērkamu sievieti, pirmdien izskanēja kampaņas "Nepieļauj" atklāšanas preses konferencē.

Sociālā kampaņa ilgs līdz 1.oktobrim. Tagad plakāti tiks izvietoti reģionos, kā arī lidostā, bet rudenī, kad atvaļinājuma laiks būs beidzies, Rīgas ielās. Plakātā ir attēlota Temīda, taisnības dieviete, taisnīgas tiesas tēls, kuras svaros tiek likts maiss ar kukuļiem, kas rodami kādam cilvēkam uz pleca gulošajā korupcijas maisā, taču Temīdas svarus atsvērt cenšas cits tēls, tādējādi nepieļaujot svaru nosvēršanos par labu korumpētībai. Plakātam ideju savulaik KNAB konkursā radīja 16 gadus vecā skolniece Līga Krūmale, kas birojs rīkoja konkursu ar saukli "Vieglai naudai smagas sekas".

Savukārt Borovkovs pirmdien preses konferencē aicināja nākamreiz rīkot karikatūru konkursu.

"Varbūt varētu rīkot karikatūru konkursu par korupciju kā asu sociālu zīmējumu, tas varētu parādīt ļoti daudzas lietas. Tur Temīdu varētu zīmēt kā vieglas uzvedības sievieti, kura ir pērkama, kas savus pakalpojumus var pārdot. Varbūt var tasīt fotokonkursu, kas parādītu koruptīvu darījumu risku fotofiksāciju," rosināja KNAB SKP vadītājs.

Socioloģiskās aptaujas liecina, ka 13% iedzīvotāju ziņotu par korupcijas gadījumiem, savukārt 20% neziņotu. KNAB šefs Jaroslavs Streļčenoks pirmdien sacīja, ka kopumā socioloģiskā aptauja rāda pozitīvu tendenci, jo palielinās to cilvēku skaits, kuri uzskata, ka korupcijas līmenis Latvijā mazinās. "Kas ir nepieciešamais, lai šis līmenis būtu vēl mazāks? Galvenais, lai tas būtu morāli nepieņemami, kauns dot kukuli," uzsvēra KNAB priekšnieks. Statistika liecina, ka morāli nepieņemama kukuļa došana ir 38% iedzīvotāju. Visbiežāk par korupcijas gadījumiem iedzīvotāju stāstītu radiem – 37%. Aptauja liecina, ka par korupciju ziņotu apmēram puse iedzīvotāju.

Uz plakātiem redzams arī KNAB logo un bezmaksas anonīmais uzticības tālrunis 80002070, kur var vērsties ikviens un ziņot par jebkādām korupcijas izpausmēm.

Kampaņas izmaksas ir 10 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!