Foto: DELFI
Par Valsts kontroles (VK) atklātajiem pārkāpumiem iekšlietu sistēmas iestāžu darbībā plānots uzsākt arī dienesta pārbaudes un ierosināt disciplinārlietas, bet pagaidām gan iestāžu vadītājiem jāiesniedz iekšlietu ministrei paskaidrojumus, informēja Iekšlietu ministrijā.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V) ir uzdevusi Iekšlietu ministrijas padotības iestādēm – Valsts policijai(VP), Valsts robežsardzei, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, Nodrošinājuma valsts aģentūrai, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, līdz piektdienai sniegt paskaidrojumus par Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumā konstatētajiem pārkāpumiem.

Saistībā ar VK konstatētajiem pārākumiem ir plānotas arī dienesta pārbaudes, kā arī disciplinārlietu rosināšana, norāda ministrija, pirms paskaidrojumu saņemšanas gan neprecizējot, kurās iestādēs un pret kurām amatpersonām plānots uzsākt disciplinārlietas.

Lai ministrija jau savlaicīgi varētu konstatēt iespējamos pārkāpumus padotības iestādēs, ir nolemts pilnveidot iekšējās kontroles sistēmu, kā arī izveidot finanšu kontroliera amatu.

Jau ziņots, ka iepriekš Mūrniece (V) pieprasījusi Valsts policijas (VP) priekšnieka Arta Velša paskaidrojumus par Valsts kontroles atklātiem pārkāpumiem policijas finanšu izlietojumā un uzskaitē pagājušajā gadā.

VK secinājusi, ka Valsts policija pērn un aizpērn atsākusi iepriekš pēc Valsts kontroles ieteikuma novērstus pārkāpumu un noslēgusi nelikumīgus līgumus ar vairākām pašvaldībām, kas paredz pārskaitīt Valsts policijai daļu soda naudu par automašīnu neatļautu apstāšanos un stāvēšanu. Kopumā VP nepamatoti saņēmusi 243 000 latu. VK atklājusi pārkāpumus arī vairākās citās IeM padotības iestādēs.

VK norādīja, ka IeM pārskatā nav pilnīgas informācijas par ieņēmumiem un izdevumiem 1,23 miljonu latu apmērā, jo tajā nav iekļauts Valsts robežsardzes saņemtais mērķfinansējums no Eiropas Aģentūras sadarbības vadībai pie ES ārējām robežām. VK konstatējusi, ka IeM padotības iestādes nav tiesiski un ekonomiski rīkojušās ar valsts budžeta līdzekļiem, jo gada beigās veikti nepamatoti avansa maksājumi 792 000 latu apmērā.


Revīzijā arī netika gūta pārliecība arī par Valsts policijas koledžas ilgtermiņa ieguldījumu pilnīgumu un eksistenci 569 000 latu kopējā uzskaites vērtībā (ar iegādes vērtību 1,56 miljoni latu). VK no izlases veidā pārbaudītajiem 143 pamatlīdzekļiem dabā netika uzrādīta trešā daļa jeb 46 vienības (t.sk. radiostacijas, televizori, digitālās fotokameras).

Par IeM pārskata revīzijā konstatēto VK ir nosūtījusi informāciju prokuratūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!