Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas izglītības iestāžu akadēmiskajam personālam pagarinās dienesta laiku ne ilgāk kā līdz 70 gadu vecuma sasniegšanai, paredz ceturtdien Saeimas otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi IeM sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā.

Patlaban likuma 46.pants paredz, ka IeM sistēmas iestādes amatpersona var dienēt līdz 50 gadu vecuma sasniegšanai. Ņemot vērā dienesta nepieciešamību, amatpersonas fiziskās un profesionālās spējas, kā arī veselības stāvokli, iestādes vadītājs amatpersonai var pagarināt dienesta laiku ne ilgāk kā līdz 60 gadu vecuma sasniegšanai.

Satversmes Tiesa (ST) savā 2003.gada 20.maija spriedumā ir konstatējusi, ka, ierobežojot pēc vecuma to personu loku, kuras var pretendēt uz administratīvajiem un akadēmiskajiem amatiem valsts zinātniskajās un augstākās izglītības institūcijās, nav iespējams sekmēt valsts noteiktā mērķa - augstākās izglītības un zinātnes attīstības - sasniegšanu. Ar šo ST spriedumu minētie kādreizējie likumā paredzētie vecuma ierobežojumi administratīvajiem un akadēmiskajiem amatiem valsts zinātniskajās un augstākās izglītības institūcijās ir atzīti par neatbilstošiem samērīguma principiem un spēkā neesošiem.

Ņemot vērā ST spriedumu, ir pārskatāms Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 46.pantā noteiktais vecuma ierobežojums attiecībā uz ministrijas sistēmas izglītības iestāžu akadēmiskajiem amatiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!