Valdības sēdē otrdien ministri vienojušies piešķirt Iekšlietu ministrijai papildus 233 680 latus no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Līdzekļi nepieciešami ārkārtas izdevumu segšanai, kuri ministrijai un tās dienestiem radušies ilgstošā laika posmā – novēršot masu nekārtību izcelšanos, kūlas dzēšanai pavasarī, likvidējot ķīmisko avāriju Kundziņsalā un cīnoties ar dabas stihiju radītajām sekām.

Gandrīz puse no piešķirtās summas jeb 110 506 lati paredzēti Valsts policijas budžetā 524 darbinieku virsstundu darba apmaksai, jo šogad Rīgā notikuši dažādi vērienīgi pasākumi, kuros kārtības nodrošināšanai nācies iesaistīt nozīmīgus policijas spēkus, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Policisti uzraudzījuši gan dažādus piketus un sapulces pie Ministru kabineta ēkas Esplanādē, gan Studentu gājienu cauri Vecrīgai, kurā aicināts atteikties no finansējuma samazināšanas augstākajai izglītībai. Tāpat policijas spēki piesaistīti masu nekārtību nepieļaušanā 9.maija pasākumos, 16.maija vienlīdzības sapulcē un gājienā, ko organizēja lesbiešu, geju, biseksuālu, transpersonu un viņu draugu apvienība "Mozaīka", kā arī uzraudzīti citi publiski pasākumi, kuros parasti iesaistās arī ekstremāli noskaņotas un agresīvas personas.

Vēl 97 345 lati Iekšlietu ministrijai piešķirti, lai segtu izdevumus, kas Valsts robežsardzei, Valsts policijai un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pavasarī radušies saistībā ar negaisu radītajiem bojājumiem. Pēc zibens spēriena Dobeles rajona policijas pārvaldes ēkā 16.jūlijā tika bojātas visas policijas pārvaldes sakaru sistēmas – rācijas, datortehnika, telefonu un datortīklu līnijas.

Tāpat negaiss un zibens jūlijā sabojājis VUGD sakaru telekomunikāciju aparatūru, kas nodrošināja ārkārtas situāciju numura "112" un "01" darbību, bet lielākie zaudējumi radušies Valsts robežsardzei, kurai zibens un negaisa radīto seku dēļ sabojātās robežas videonovērošanas aparatūras remontā nācies ieguldīt 87 477 latus. Šīm speciālās novērošanas kamerām nepārtraukti jāveic situācijas kontrole uz valsts robežas, taču pavasara negaisa un stiprā vēja dēļ elektroapgādes tīklā ilgstoši veidojies pārslogojums, kas savukārt nodarījis kameru elektronikas bojājumus.

Ņemot vērā, ka VUGD šogad dzēsis gandrīz divreiz lielāku kūlas ugunsgrēku skaitu nekā pērn, bet budžetā pieejamais finansējums šogad būtiski samazināts, valdība nolēmusi piešķirt papildus arī 19 854 latus šo izdevumu atlīdzināšanai. Nauda paredzēta 16 bojāto speciālo ugunsdzēsēju automobiļu labošanai, kā arī degvielas rēķinu apmaksai, kas patērēta, izbraucot uz kūlas ugunsgrēkiem.

No neparedzētiem gadījumiem domātajiem līdzekļiem Iekšlietu ministrijai papildus piešķirti arī 5 975 lati, lai segtu ar Baltijas konteineru terminālī notikušās ķīmiskās avārijas likvidēšanu saistītos izdevumus. Veicot ķīmiskās avārijas likvidēšanas darbus tika sabojāti speciāli ķīmiskie tērpi, kuru vērtība ir aptuveni pusotrs tūkstotis latu par katru, tāpat glābšanas darbos patērēti vairāk nekā 500 litru degvielas un gan VUGD, gan Valsts policijas darbinieki strādājuši virsstundas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!