Foto: LETA

Reaģējot uz vēlēšanu sistēmas traucējumiem, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) aicina Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) pagarināt vēlēšanu iecirkņu darba laiku, lai ikviens varētu iepriekšējā balsošanā piedalīties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, portālu "Delfi" informēja partijā.

ZZS valdes priekšsēdētājs, parlamentārietis Armands Krauze uzskata, ka EP vēlēšanu organizāciju var uzskatīt par izgāšanos.

Pirmkārt, liela daļa vēlētāju nesaņēma likumā noteiktos Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes paziņojumus par vēlēšanu iecirkni. Otrkārt, CVK aicināja izmantot iespēju balsot jebkurā iecirknī trīs dienas pirms 25. maija, tomēr sistēmas kļūmju dēļ tas nav iespējams.

Jau tagad ZZS prognozē, ka tas ietekmēs balsotāju aktivitāti.

ZZS uzskata, ka CVK ir nekavējoties jālemj par vēlēšanu iecirkņu darba laika pagarināšanu ceturtdien un piektdien līdz pulksten 20.

Savukārt valdības vadītājam Krišjānim Kariņam (JV) personīgi jāiesaistās un jāuzņemas atbildība par šīs krīzes situācijas steidzamu novēršanu. Krauze uzsver, ka ir nopietns pamats bažām, ka valdība nespēj nodrošināt tiesisku vēlēšanu norisi.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka ceturtdienas rītā konstatēti traucējumi EP vēlēšanu iecirkņu tiešsaistes datu apmaiņas sistēmā, līdz ar to nobalsot citā iecirknī, šobrīd nav iespējams.

Līdz ar to CVK aicina vēlētājus tomēr doties balsot uz savu vēlēšanu iecirkni. Ceturtdien tas bija izdarāms līdz pulksten 12. Tāpat CVK informē, ka arī piektdien varēs nobalsot savā vēlēšanu iecirknī. Tie strādās no pulksten 10 līdz 16.

Arī vēlēšanu dienā, 25. maijā, balsot būs iespējams tikai savā iecirknī no pulksten 7 līdz 20.

CVK patlaban apzina iespējamo sistēmas traucējumu iemeslu, bet pieļauj, ka visdrīzāk tas saistīts ar pa nakti uzstādītajiem sistēmas atjaunojumiem.

CVK sola ziņot, kad vēlētājiem atkal būs iespēja nobalsot citā iecirknī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!