Trešdien stājas spēkā Ministru kabinetā (MK) pieņemtais rīkojums par Latvijas Policijas akadēmijas (LPA) likvidāciju, kas nosaka šīs augstākās mācību iestādes likvidāciju ar 2010.gada 1.janvāri. Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) trešdien parakstīja lēmumu uzsākt disciplinārlietu un izvērtēt LPA rektora Vitolda Zahara rīcību, portālu „Delfi” informēja Iekšlietu ministrijas pārstāvis Mareks Matisons.

Lai nodrošinātu LPA turpmāko darbspēju un izpildītu valdības rīkojumu noteiktajā termiņā pabeigt akadēmijas likvidācijas procesu, Iekšlietu ministrijā (IeM) pieņemts lēmums uzticēt LPA prorektora LPA likvidācijas jautājumos pienākumu izpildi Ingunai Airei, IeM Valsts sekretāres vietniecei.

Lēmums tieši kontrolēt LPA pamatots ar to, ka akadēmijā līdz šim nav veiktas būtiskas aktivitātes izdevumu samazināšanā, to skaitā strukturālās reformas un atalgojuma samazināšana darbiniekiem. Pēc Valsts kases sniegtās informācijas, gada pirmajā pusgadā LPA uzturēšanas izdevumu segšanai ir izlietojusi 77,3 procentus no visam gadam ieplānotā finansējuma, līdz ar to jau septembrī akadēmijas kase būtu tukša un mācību iestādes tālākā darbība likvidācijas posmā kļūtu neiespējama.

„Saspringtajā budžeta situācijā mums ir svarīgi pieņemt lēmumus, kas atbilst valstī noteiktajiem taupības pasākumiem, un ir ļoti būtiski, lai visā iekšlietu sistēmā būtu vienota izpratne šai jautājumā. Līdz šim Policijas akadēmijas vadība nerēķinājās ar reālo finansējuma situāciju, tādēļ mums nācās nodrošināt akadēmijas vadības pārņemšanu, lai vistiešākajā veidā kontrolētu budžetu,” skaidroja Mūrniece. Viņa arī norādīja, ka „apzinīga un godprātīga amata pienākumu izpilde dažkārt nosaka asu lēmumu pieņemšanu, bet Policijas akadēmijā iepriekš tas nav noticis”.

Trešdien par ministrijas lēmumu tika informēts Zahars un LPA mācībspēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!