Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments un Būvvalde būvniecības kontroles nodrošināšanai ierosina Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) paspārnē izveidot jaunu struktūrvienību - Būvpoliciju.
Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams vēstulē RPP priekšniekam Jānim Geduševam un Rīgas domes deputātiem ierosina šomēnes organizēt tikšanos, kurā varētu pārrunāt Būvpolicijas izveidošanas un finansēšanas iespējas.

Štrams norāda, ka grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā par būvniecības noteikumu pārkāpšanu varētu pilnībā atrisināt Būvpolicijas finansiālu pastāvēšanu.

Departaments atzīmē, ka patlaban ir izveidota tāda darba organizācija, ka katra Rīgas pilsētas administratīvās teritorijas priekšpilsētā būvinspektors sadarbojas par pašvaldības policistiem, kas ļauj RPP darbiniekiem kontrolēt Rīgas domes saistošo noteikumu izpildi savā administratīvajā teritorijā.

Taču, kā vēstulē uzver departamenta direktors, "nevienmēr faktiskā rīcība nodrošina tūlītēju būvdarbu apturēšanu, kas savukārt, ja process nav apturēts savlaicīgi, draud ar ilglaicīgu tiesvedību nākotnē".

Pēc departamenta pārstāvju domām, patlaban Rīgā gandrīz netiek veikta ekspluatācijā esošo namīpašumu un to fasāžu stāvokļa kontrole.

Savukārt amatpersonu norādījumu izpilde attiecībā uz patvaļīgas būvniecības apturēšanu, patvaļīgas ekspluatācijas pārtraukšanu un vainīgo personu saukšanas pie atbildības nodrošināšanu Būvvaldē un Rīgas domes Administratīvajā komisijā tiek nodrošināta nepilnīgi.

Jaunas RPP struktūrvienības veidošana palīdzētu nodrošināt kvalitatīvāko sadarbību starp dažādām institūcijām būvniecības kontroles jomā, uzskata Štrams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!