“Latvijas Ražotāju un Tirgotāju kopienas” (LRTK) valde ierosina alkoholiskos dzērienus, tabakas izstrādājumus tirgot tikai specializētos veikalos, kur būtu liegts ienākt bērniem un pusaudžiem, teikts LRTK valdes atklātajā vēstulē.
LRTK ierosina, ka šādi veikali nevarētu atrasties tuvu pie mācību iestādēm. “Šāda nozīmīga jautājuma risināšanu jāveic valdībai un jābūt valstiskai nostājai. Mūsu atkārtoti ierosinātais pasākums palielinās iespēju iedzīvotājiem, īpaši bērniem un jauniešiem izvairīties no kaitīgām atkarībām. Tas būs taisnīgi arī pret Latvijas nacionālo tirdzniecību,” teikts LRTK vēstulē.

LRTK pauž atbalstu cīņai pret smēķēšanu un tās graujošās ietekmes samazināšanu uz cilvēku kā arī cīņu pret pārmērīgo alkohola lietošanu. Taču kopiena norāda, ka, piemēram, cīņa ar nelegālo tabakas tirdzniecību nav devusi cerētos rezultātus. “Individuāli darbojās personas, kuras pārdeva un turpina pārdot nezināmas izcelsmes preces no rokām,” norāda LRTK.

Pēc anonīmas aptaujas un pārrunām ar darbiniekiem konstatēts fakts, ka alkohola un tabakas nelegālās tirdzniecības apjomi ir pieauguši vismaz par 23%. Liegums tirgot legāli izsauca nelegālās tirdzniecības uzplaukumu kā arī apjomu palielināšanu. Tāpat pieaudzis apgrozījums tā saucamajos punktos “točkās”. Reāli valsts kase neieņem nodokļus no šīm divām pozīcijām Latvijā gadā vismaz 2,1 miljonu latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!