Rīgas domes "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija ierosina atlaides sabiedriskajā transportā piešķirt vairāk iedzīvotājiem, nekā tas paredzēts līdzšinējā projektā.
Ierosinās piešķirt 50% braukšanas atlaidi sabiedriskajā transportā arī vienam vecākam no ģimenēm, kurās ir trīs un vairāk bērni. Tāpat ierosināts 50% atlaidi piešķirt vienam no vecākiem, ja tie abi ir bezdarbnieki, kas audzina bērnus līdz triju gadu vecumam.

Taču kopumā iecerētās izmaiņas Rīgas sabiedriskā transporta atliažu sistēmā un mēneša biļešu cenu palielināšana ir atbalstāma, jo pašlaik ir sadārdzinājusies degviela un nepieciešama arī jaunu transporta līdzekļu iepirkšana, jo tie ir nolietojušies, otrdien žurnālistiem pauda domnieks Aigars Ķimenis.

Savukārt domnieks Jānis Karpovičs norādīja, ka frakcija ilgi nevarēja izšķirties, vai atbalstīt biļešu cenas palielināšanu līdz 20 santīmiem un saglabāt līdzšinējās mēneša biļešu cenas vai atbalstīt variantu, kas paredz par 10% palielināt mēneša biļešu cenu, taču izšķīrusies par labu pēdējam.

Jau ziņots, ka Rīgas dome (RD) otrdien lems par braukšanas maksu Rīgas pilsētas pašvaldības sabiedriskajā transportā, paredzot, ka no februāra parastās mēneša braukšanas biļetes vidēji sadārdzināsies par 10%. Tāpat tiks mainīta atlaižu sistēma.

Noteikumi paredz, ka no februāra bez maksas Rīgas sabiedriskajā transportā varēs braukt pensionāri, kas vecāki par 80 gadiem, un daudzbērnu ģimeņu vecāki, ja tiem ir seši vai vairāk bērni, uzrādot speciālu braukšanas kartīti ar fotogrāfiju.

Savukārt jau no janvāra arī bērni vecumā līdz sešiem gadiem, bērni bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni un visi pirmās un otrās grupas invalīdi un bērni invalīdi varēs sabiedriskajā transportā braukt bez maksas.

Noteikumi arī paredz, ka no nākamā gada februāra nestrādājošiem pensionāriem, kuru pensija nav lielāka par 60 latiem, Rīgas sabiedriskajā transportā biļete darbdienās no pulksten 10 līdz 15, kā arī brīvdienās un svētku dienās - visu dienu maksās desmit santīmu līdzšinējo 18 vietā. Savukārt, ja šie pensionāri pirks mēneša braukšanas biļeti, tā būs ar 50% atlaidi.

Palētinātās biļetes varēs izmantot tikai Rīgas teritorijā dzīvojošie pensionāri un to pašvaldību pensionāri, kuras ar domi būs noslēgušas attiecīgu līgumu.

Pārējiem pasažieriem biļetes būs jāpērk par tādu pašu summu kā iepriekš - 18 santīmiem. Līdz ar to konduktori tirgos divu veidu biļetes - par 10 un 18 santīmiem.

No 2000.gada februāra 50% atlaidi mēneša biļetēm saņems arī skolēni, dienas nodaļu studenti augstskolās, trešās grupas redzes un dzirdes invalīdi, kā arī Černobiļas avārijas seku likvidētāji, bet 75% atlaidi par braukšanu sabiedriskajā transportā varēs saņemt politiski represētās personas.

Līdz šim skolēni un dienas nodaļu studenti transportu varēja izmantot ar 75% atlaidi.

BNS jau iepriekš ziņoja, ka Satiksmes departaments aprēķinājis, ka jaunais biļešu cenu variants ļaus pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumu budžeta deficītu samazināt no pašreizējiem 8,5 miljoniem līdz 2,1 miljonam latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!