Rīgas domes Vides komiteja, izvērtējot putekļu piesārņojuma samazināšanas iespējas, ierosina regulāri mazgāt pilsētas ielas un brauktuves, kas mazinātu smilšu un putekļu koncentrāciju gaisā.
Komiteja lūgs pilsētas izpilddirektoram Mārim Tralmakam uzdot Komunālajam departamentam sākt ielu un ietvju mazgāšanu, informēja domes sabiedrisko attiecību nodaļa. Domes Vides departaments, kas arī ieteica mazgāt ielas putekļu piesārņojuma samazināšanai, tāpat ierosināja ierīkot zālājus un apzaļumot smilšainās teritorijas.

Savukārt Satiksmes departaments norāda, ka putekļu piesārņojuma samazināšanai ir jāizved no pilsētas ielām ziemā izkaisītās smiltis, bet vasarā ielas jāattīra ar putekļu savākšanas iekārtām, kas arī tiek darīts, un tam piešķirts nepieciešamais finansējums. Bet ielu mazgāšanai un laistīšanai vasaras periodā, ko atbalsta arī Satiksmes departaments, pieprasītie līdzekļi netika piešķirti.

Vides departaments arī norāda, ka putekļu piesārņojumu mazinās veco mašīnu aizvietošana ar jaunajām, labas kvalitātes degvielas izmantošana, plaša velotransporta izmantošana un efektīva ielu tīrīšana.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome bieži saņem iedzīvotāju sūdzības par gaisa piesārņojumu ar putekļiem, bet tai nav aparatūras un organizācijas, kas kontrolētu gaisa piesārņojumu. Visbiežāk par putekļu piesārņojumu sūdzas Imantas, Zolitūdes, Pļavnieku iedzīvotāji, bet, pēc komitejai sniegtās speciālistu informācijas, par putekļu reālo koncentrāciju Rīgas gaisā datu nav.

Mērījumi liecina, ka Rīgā pārsniegta pieļaujamā gada vidēja putekļu koncentrācija gaisā, kas ir 55 vienības. Rīgā tā bija 58 vienības. Arī diennakts normatīvi putekļu piesārņojumam Rīgā bieži tiek pārsniegti. Putekļi, ko cilvēks ieelpo kopā ar gaisu, bieži netiek izelpoti, paliek plaušās un var kļūt par dažādu infekciju izraisītāju, kā arī veicināt vēža šūnu attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!