Dietoloģe Lolita Neimane tradicionālos Ziemassvētku ēdienus iesaka pagatavot nedaudz citādi, lai būtu sabalansētas svētku tradīcijas un veselīgs uzturs.
Neimane latviešiem tik ierastos sautētos kāpostus iesaka izsautēt nevis taukos, bet medū, kas tiem piešķirs pavisam citu garšu, un tie būs derīgi uzturam arī atdzesētā veidā.

Ziemassvētku cepeti dietoloģe iesaka izvēlēties liesāku, iepriekš to iemarinējot ar kadiķogām, sinepēm un medu, un cept ierastajā veidā. Cepeša vietā var pagatavot arī krāsnī ceptu karpu vai lasi.

Iecienītos ceptos kartupeļus Neimane iesaka cept cepeškrāsnī ar visām mizām, pildot tos ar ķimenēm un ķiplokiem. Kartupeļus varot cept arī folijā. "Vienlaicīgi krāsnī var pagatavot gan cepeti, gan kartupeļus, un tas neaizņems daudz laika," sacīja Neimane.

Tradicionālo zirņu ar speķi pagatavošanai dietoloģe iesaka krietni samazināt speķa daudzumu. Ja ierasti tiek pagatavots desmit daļas speķa un divas daļas sīpolu, tad šoreiz Neimane iesaka pagatavot divas daļas speķa un desmit daļas sīpolu. Turklāt, sacepot lielu daudzumu sīpolu un mazu gabaliņu speķa, rodas bieza masa, kas nesastāv no taukiem. Šo masu var ēst kopā ar rupjmaizi nākamajā rītā.

Desertā Neimane iesaka pagatavot zefīra, mandarīnu, piparkūku, biezpiena ar putukrējumu vai jogurta kārtojumu. Šim kārtojumam piparkūkas un mandarīni piešķirot īsteno Ziemassvētku garšu.

Lai nekļūtu par "grāmatu tārpu, kas ievēro visus diētiska uztura priekšrakstus", Neimane iesaka Ziemassvētku laikā ēst piparkūkas, jo to pagatavošanā izmantotās asās garšvielas padara šos cepumus "par sildošo ēdienu" līdzīgi kā karstvīns.

Ja nu tomēr kādam Ziemassvētkos iznāk pārēsties, Neimane iesaka pēc tam kādu dienu neēst vispār, dzert daudz tējas vai kefīru ar dillēm un pētersīļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!