Iespējamās Rīgas domes jaunās koalīcijas partijas pirmdien tikšanās laikā vienojās pilsētas mēra amatam virzīt apvienības "Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK (TB/LNNK) pašvaldības frakcijas vadītāju vicemēru Jāni Birku.
To pēc Rīgas domes Tautas partijas (TP), TB/LNNK, Latvijas Pirmās partijas (LPP) un Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) frakciju tikšanās pauda Birks.

Iespējamās koalīcijas partneri šodien apsprieda koalīcijas līgumu, kuru tāpat kā rīcības plānu varētu parakstīt rīt, 6.februārī, sacīja LSDSP Rīgas domes frakcijas vadītājs Jānis Dinevičs.

Birks pastāstīja, ka esot savākti 26 Rīgas domes deputātu paraksti pieprasījumam nomainīt Rīgas domes priekšsēdētāju Aivaru Aksenoku (JL). Iespējams, rīt pieprasījumu varētu iesniegt domes priekšsēdētājam.

Birks apgalvoja, ka tikšot panākts arī nepieciešamais deputātu balsu skaits, lai Aksenoku atstādinātu no amata. Viņš uzsvēra, ka sadarbības līgums ar citām kreiso partiju frakcijām netikšot parakstīts, lai gan tiks meklēts atbalsts Aksenoka nomaiņai.

TB/LNNK paredzējusi tikties ar partijas "Jaunais laiks" (JL) Rīgas domes frakciju. Tomēr pašlaik jau "pagājis laiks", lai runātu par turpmāku sadarbību koalīcijā, norādīja Birks. "Uz tikšanos mēs ieradīsimies, tomēr nav zināms, kādas prasības Rīgas domes frakcijai izvirzījusi JL valde," viņš sacīja.

Dinevičs savukārt norādīja, ka jaunajai koalīcijai jau esot garantētas 27 balsis, jo bijušais partijas "Dzimtene" deputāts Modris Lujāns iestājies LSDSP. Viņš sacīja, ka nebūšot problēmu panākt pietiekamu balsu skaitu, lai nomainītu Aksenoku, jo arī opozīcija nav apmierināta ar Aksenoka darbu. Dinevičs sacīja, ka aicinājis uz LSDSP frakciju pāriet "Dzimtenes" pārstāvi Mariku Žuravļovu un Viktoru Kalnbērzu.

Aksenoks sacīja, ka pats nedomā atkāpties no amata un joprojām ir gatavs rītdien plānotajai sarunai ar TB/LNNK.

Jau ziņots, ka domes priekšsēdētāja Aksenoka nomaiņa prasīta pēc tam, kad JL paziņoja, ka neatsauks no amata pilsētas izpilddirektoru Ēriku Škaparu (JL). Savukārt Škapara atstādināšana prasīta saistībā ar azartspēļu zāļu ierīkošanas atļauju izsniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!