Foto: Publicitātes foto
Nodibinājums "Iespējamā misija" (IM) un Latvijas Universitāte (LU) parakstījuši sadarbības līgumu, kas paredz pienākumu un atbildību sadalījumu jaunās skolotāju sagatavošanas programmas īstenošanā, lai no 2020. gada 1. septembra vismaz 100 profesionāļu ar iepriekš iegūtu augstāko izglītību uzsāktu darbu skolās, vienlaicīgi apgūstot pedagoģiskās prasmes un zināšanas darba vidē balstītās mācībās.

Kā portālu "Delfi" informēja organizācijā, šobrīd viens no lielākajiem izaicinājumiem izglītības nozarē Latvijā ir kritisks skolotāju trūkums. Ievērojamais pedagoģiskās izglītības programmu skaits gan bakalaura, gan profesionālās kvalifikācijas programmās (Latvijas augstskolas piedāvā kopumā 69 pedagoģijas studiju programmas) apgrūtina vienotu skolotāju izglītības attīstību un virzību. Lai mācību procesā ieviestu kompetencēs balstītu izglītības saturu, augstskolām ir jāsagatavo skolotāji, kuri jauno pieeju spēs īstenot.

Satraucošs ir pedagoģijas programmās studējošo vispārējās izglītības līmenis, jo šajās programmās uzņemto studentu rezultāti vidusskolas CE ir zemāki par vidēji uzrādīto sniegumu uzņemšanā citās studiju jomās.

Jaunā skolotāju sagatavošanas pieeja paredz darba vidē balstītu studiju principu un nozīmīgu jauna skolotāja atbalsta mehānismu ne tikai studiju laikā, bet arī nākamajā gadā pēc kvalifikācijas iegūšanas. Saskaņā ar parakstīto līgumu, IM atbildība ir vienotas kandidātu piesaistes komunikācijas un topošo skolotāju atlases īstenošana, piesaistīt mācībām programmā un darbam skolās mērķtiecīgus, motivētus un zinošus dažādu mācību priekšmetu potenciālos skolotājus. Kandidātu piesaisti IM veiks, ņemot vērā skolu un vakanču vajadzības, kā arī pašvaldībā pieejamos sociālos un dzīvesvietas risinājumus.

"Iespējamā misija jau vairāk nekā desmit gadus darbam Latvijas skolās piesaista spējīgus dažādu jomu profesionāļus, parādot, ka skolotāja darbs ir ārkārtīgi nozīmīgs un ar lielu ietekmi uz sabiedrību. Esam gandarīti uzsākt jauno sadarbību, ņemot vērā Latvijas Universitātes ievērojamo pieredzi zinātniskajā pētniecībā un didaktikā. Sadarbībā ar LU veicināsim augsti kvalificētu studentu piesaisti un praksē balstītu mācību īstenošanu, kā arī īpaši rūpēsimies par nepieciešamo profesionālā un sociālemocionālā atbalsta mehānismu nodrošināšanu. Jaunajai skolotāju sagatavošanas programmai jāpiesaista mērķtiecīgi un zinoši studenti, lai skolotāju trūkumu Latvijas skolās mazinātu jau nākamajā mācību gadā," sacījis IM direktors Kārlis Kravis.

"Esam pārliecināti, ka sadarbība ar nodibinājumu Iespējamā misija sniegs iespēju tik ļoti nozīmīgajai skolotāja profesijai un darbam skolās piesaistīt zinošus un motivētus kandidātus - patiesus šī darba interesentus, kā arī LU sniegs unikālu studētgribētāju piesaistes un atlases pieredzi" atzīmē Latvijas Universitātes prorektore, prof. Ina Druviete.

2020. gada janvārī sāksies vienota studentu piesaistes kampaņa un arī kandidātu atlase, lai jau nākamā gada rudenī jaunie skolotāji sāktu darbu skolās visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!