Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) vadītājs Alfrēds Rubiks ir pārliecināts, ka pēc Jāņa Jurkāna aiziešanas kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) "jukšanas process nav beidzies" un pieļauj iespēju, ka no PCTVL frakcijas varētu izstāties LSP deputāti, kuri varētu izveidot savu Saeimas frakciju.
PCTVL Saeimas frakcijas vadītājs Juris Sokolovskis, kurš apvienībā pārstāv partiju "Līdztiesība", savukārt izmaiņas frakcijas sastāvā neparedz un ir pārliecināts, ka frakcija paliks vienota. "Tikai no jums uzzināju, ka ir kādas problēmas," sacīja Sokolovskis. Arī partijas "Līdztiesība" līdere Ždanoka pauda: "Kaut ko tādu dzirdu pirmo reizi un tāpēc nevēlos neko komentēt."

PCTVL frakcijā pārstāvēti pieci LSP deputāti un trīs partijas "Līdztiesība" deputāti. Minimālais deputātu skaits, kas nepieciešams, lai Saeimā izveidotu frakciju, ir pieci deputāti.

Rubiks BNS pastāstīja, ka sestdien notikušajā LSP politiskajā padomē izskatīts jautājums par frakcijas darbu. Rubiks pastāstīja, ka vairāki LSP biedri padomes sēdē izteikuši šaubas par abu partiju spēju sadarboties. Rubiks arī atzina, ka fakts, ka no "PCTVL frakcijas izstājās tik daudz deputātu, nodibinot Tautas saskaņas partiju (TSP), neko labu neliecina".

Rubiks uzsvēra, ka LSP paliek iespēja saglabāt frakciju, un atzina, ka līdz ar LSP deputātu iespējamo izstāšanos apvienība PCTVL izjuktu pilnībā un arī uz šo nosaukumu vairs nebūtu tiesības pretendēt nevienai no trijām iepriekš apvienībā pārstāvētajām partijām. "Līdz ar to PCTVL pazustu, man liekas, ka jau tagad šis nosaukums ir krietni iedragāts," atzina Rubiks.

Savukārt no PCTVL februāra vidū izstājušās Tautas saskaņas partijas (TSP) līderis un TSP Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Jurkāns iespējamību, ka LSP izstātos no PCTVL, vērtēja pozitīvi. " Sociālistiskajai partijai ir sava politiskā niša Latvijas politiskajā spektrā ,un būtu nepareizi, ja LSP to atdotu citiem," BNS sacīja Jurkāns.

Viņš pauda pārliecību, ka "Rubiks ir izteikts šīs nišas līderis, kurš ir prognozējams, un, paldies Dievam, ka tas ir tā, jo, atstājot šo vietu brīvu, varam iedzīvoties lielās nepatikšanās". Jurkāns arī prognozēja, ka LSP deputāti izveidos savu frakciju, jo abas partijas - LSP un "Līdztiesība" - "ilgstoši nespēs sadarboties".

"Līdztiesībai ir viena problēma, kas sākas ar burtu Ž," sacīja Jurkāns, netieši norādot uz partijas "Līdztiesība" līderi Tatjanu Ždanoku.

PCTVL šķelšanās sākās pēc TSP 15.februāra kongresa, kurā partija pieņēma lēmumu izstāties no PCTVL un veidot atsevišķu frakciju Saeimā un Rīgas domē. No PCTVL frakcijas izstājās 17 deputāti, tostarp arī četri partijas "Līdztiesība" deputāti, kuri iestājās TSP.

Rubiks nevēlējās prognozēt, kad izmaiņas PCTVL varētu notikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!