Sākot no šā gada 1.oktobra, iespējams, minimālās pensijas palielinās līdz 60 latiem, žurnālistiem ceturtdien sacīja premjerministrs Einars Repše.
Valdības vadītāja, labklājības ministres Dagnijas Staķes, Valsts kancelejas un Labklājības ministrijas (LM) pārstāvju tikšanās laikā ar Latvijas Pensionāru federācijas (LPA) un Iedzīvotāju apvienības "Rīdzinieks" pārstāvjiem Repše atbalstīja LPA ierosinājumu par minimālo pensiju palielināšanu līdz 60 latiem jau no šā gada 1.oktobra.

"Iztikas minimums jānodrošina kā pirmā prioritāte," norādīja Repše. LPA pārstāvji aprēķinājuši, ka minimālās pensijas palielināšanai jau no 1.oktobra būtu nepieciešami apmēram 5 miljoni latu.

Premjers izteica cerību, ka pensijas tiešām arī palielinās, un sacīja, ka "mēs darīsim visu, lai to varētu nodrošināt". Repše pensiju palielināšanu saistīja ar "aplokšņu" algu un nodokļu nemaksāšanas problēmu, norādot, ka nodokļu nemaksātāji tādā veidā apzog pensionārus.

LPA pārstāvji paziņoja, ka līdz 2006.gadam vajadzētu panākt vēl lielāku pensiju palielināšanu - minimālajai būtu jāsasniedz 90 latu.

Iedzīvotāju apvienības "Rīdzinieks" pārstāvji kritizēja pensiju sistēmu, kas ļāva saņemt, viņuprāt, nepamatoti lielu pensiju, iemaksājot sociālajā budžetā sociālo nodokli, pēc kura aprēķina pensiju. Labklājības ministrijas pārstāvji norādīja, ka lielās pensijas (virs 200 latiem) veido apmēram 4 miljonus jeb 1% no kopējās pensiju summas. Repše piekrita, ka daļa šo lielo pensiju varētu būt negodīgi saņemtas, norādot, ka "Latvijas valstī vārdi "likumīgi" un "godīgi" ne vienmēr ir sinonīmi".

Arī Valsts kancelejas pārstāve Baiba Pētersone bija vienisprātis, ka deputāti, pieņemot šo pensiju likumu, "nolaidušies līdz līmenim, ka aizstāvējuši savas personiskās intereses politiski". Likumā esot pārkāpts tiesību samērības jautājums.

Repše ierosināja Valsts kancelejai izveidot ekspertu darba grupu, kas nodarbotos ar pensiju jautājumiem. Darba grupā piedalīsies Labklājības un Tieslietu ministriju speciālisti un pensionāru sabiedrisko organizāciju pārstāvji. Darba grupa nodarbosies ar pensiju likuma izvērtēšanu, vēlreiz pārskatot pamatkapitāla aprēķināšanu, pensiju aprēķina formulu u.c. aspektus.

Premjers atzina, ka "pensiju sistēma nedarbojas normāli. Pensija nenodrošina cilvēka cienīgu dzīvi". Repše norādīja, ka finanses minimālo pensiju palielināšanai jāatrod "jebkuriem līdzekļiem".

Pašreiz minimālā pensija cilvēkiem, kuru darba stāžs ir vismaz 30 gadi, ir 39 lati. Tiem, kuriem pensija ir zem iztikas minimuma, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izmaksā piemaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!