Laikā no 15.februāra līdz 21.februārim Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) ir reģistrējusi 19 cilvēku saslimšanas gadījumus ar trihinelozi. Visi saslimušie uzturā lietojuši tirgū šogad janvārī un februārī iegādātu cauraugušu cūkgaļas speķi.
Par to Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) informējusi SVA, informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere. SVA informēja, ka ar trihinelozi inficējušies cilvēki no Rīgas, Rīgas rajona un Madonas rajona.

PVD Rīgas pilsētas pārvaldes inspektori pēc informācijas saņemšanas veikuši "Rīgas centrāltirgus" pārbaudi, apzinot iespējamos produkcijas - sālīta un kūpināta speķa - piegādātājus un paņēmuši astoņus produktu paraugus, kas izmeklēti laboratoriski, un rezultāti bijuši negatīvi.

Informācija nosūtīta arī visām PVD pārvaldēm, kuru uzraudzībā ir uzņēmumi, kas šajā laikā piegādājuši iepriekš minēto produkciju "Rīgas centrāltirgum" un inspektori veiks šo uzņēmumu ārpuskārtas pārbaudes.

Paraugs noņemts arī no speķa, kuru iegādājies kāds no saslimušajiem, taču šā parauga rezultāti pagaidām nav zināmi.

Lai arī noskaidrots, ka saslimušie gaļu pirkuši pie viena un tā paša pārdevēja, pārdevēju atrast pagaidām nav izdevies, norāda PVD pārstāve.

Lai noskaidrotu iespējamo saslimšanas avotu, izmeklēšana turpinās. Patlaban versijas par to ir dažādas, sākot ar to, ka produkta ražošanā izmantota nezināmas izcelsmes gaļa, kurai nav veikta veterinārā ekspertīze, un beidzot ar, iespējams, nelegālu medījuma gaļas apriti. Taču tās ir tikai versijas, kurām pagaidām nav gūts apstiprinājums, skaidro Meistere.

Pēc SVA speciālistu teiktā, trihineloze ir parazitāra infekcijas slimība, ar kuru var inficēties, lietojot uzturā termiski pietiekami neapstrādātu inficētu gaļu, visbiežāk - cūkas vai medījuma gaļu.

Sākumā šī slimība skar kuņģi un zarnu traktu, taču caur zarnu sieniņām kāpuri nokļūst asinsritē un tiek iznēsāti pa visu organismu un lokalizējas skeleta muskulatūrā. Ja slimība noris smagākās formās, var tikt bojāta sirds un asinsvadu sistēma, kā arī nieres un arī pēc izveseļošanās iespējami šo orgānu darbības traucējumi.

Pirmie trihinelozes simptomi ir sāpes vēderā, slikta dūša, caureja, vemšana. Šie simptomi var parādīties jau divas līdz trīs dienas pēc inficēšanās. Vēlāk parādās drudzis, sāpes muskuļos, plakstiņu un sejas pietūkums. Slimības ilgums un smagums atkarīgs no tā, cik daudz trihinelu kāpuru nokļuvis organismā. Ar trihinelozi var inficēties, tikai ēdot inficētu gaļu, slims cilvēks nevar inficēt citus.

Lai izvairītos no slimības, gaļa ir rūpīgi termiski jāapstrādā augstā temperatūrā. Gaļas sālīšana, žāvēšana, kūpināšana vai gatavošana mikroviļņu krāsnī pilnībā neiznīcina trihinelozes izraisītājus, informē SVA.

Pērn reģistrēti divi grupu saslimšanas gadījumi, kopējais slimnieku skaits - 20 cilvēku. Arī 2003.gadā tika reģistrēti divi šādi gadījumi ar kopējo slimnieku skaitu - 11 cilvēkiem. Arī šā gada janvārī vairāki cilvēki saslima ar trihinelozi, jo lietoja uzturā nepareizi pagatavotu medījuma gaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!