Par godu Latvijas nacionālās valūtas - lata - atjaunošanas desmit gadu jubilejai, Latvijas Banka laiž apgrozībā jaunu viena lata apgrozības monētu ar skudras attēlu reversā. Līdz ar to turpmāk varēs lietot trīs veidu viena lata naudaszīmes - ar laša, stārķa un skudras attēlu, informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Edžus Vējiņš.
Apgrozībā laista jauna 1 lata monēta

Jaunā 1 lata monēta kalta Somijā, "Rahapaja Oy" kaltuvē. Monētas mākslinieki ir Māris Putns, Artis Zvirgzdiņš, Dāvids Rubins un Ligita Franckeviča.

Monētas diametrs ir 21,75 milimetri, svars - 4,8 grami. Monētas priekšpusē (aversā) centrā ir Latvijas lielā valsts ģerboņa attēls, zem tā gadskaitlis "2003". Monētas augšā puslokā uzraksts "Latvijas" bet apakšā - "Republika". Monētas aizmugurē (reversā) augšpusē attēlota skudra, apakšpusē - skaitlis 1, zem tā puslokā uzraksts "Lats". Monētas jostā ir divi uzraksti "Latvijas Banka", kas atdalīti ar rombveida punktiem.

Kopumā nokaltas 250 000 viena lata monētas ar skudras attēlu. Šī, līdzīgi kā monēta ar stārķa attēlu, ir īpaša apgrozības monēta, un tās tirāža netiks papildināta, kā tas notiek ar citām dažādu nominālu apgrozības monētām. Gan pētot kaimiņvalstu pieredzi šādu īpašu monētu izlaišanā, gan ieviešot apgrozībā stārķa vienlata monētu, Latvijas Banka ir pārliecinājusies, ka ceturtdaļmiljons ir pietiekams skaits, lai monētu pietiktu cilvēkiem, kuri to vēlēsies uzglabāt, taču apgrozībā tā parādītos reti.

Jaunā monēta nokalta divu iemeslu dēļ - lai atzīmētu lata desmit gada jubileju un lai dažādotu apgrozībā esošās naudas klāstu.

"Skudras jau kopš seniem laikiem latviešiem ir bijušas čakluma un strādīguma simbols. Acīmredzot tieši šīs īpašības, kā arī skudru dzīves augstā organizētības pakāpe liek mums tās apbrīnot un iemūžināt mākslas darbos, tai skaitā naudas zīmēs," skaidro Vējiņš.

Pasaulē līdz šim aprakstītas vairāk nekā 6 000 skudru sugu, un tikai 42 no tām ir sastopamas Latvijā. Vispopulārākā pie mums ir rūsganā mežskudra "Formica rufa", kas no skujām un sīkiem zariņiem veido skudru pūžņus, kuru diametrs nereti sasniedz 1,5 metrus, bet augstums - metru. Rūsgano mežskudru naudas dizaina veidotāji arī attēlojuši uz jaunās 1 lata monētas.

2002.gada pavasarī Latvijas Banka rīkoja monētas reversa grafiskā dizaina atklātu konkursu. Tajā bija aicināti piedalīties profesionāli mākslinieki un mākslas studenti. Konkurss bija veiksmīgs - tajā tika iesniegti 252 darbi un žūrija no tiem izraudzījās vienu, kurš ir izmantots monētas aizmugures puses jeb reversa izveidei. Uzvarēja darbs ar devīzi "Skudra", ko iesniedza autoru grupa: Māris Putns, Artis Zvirgzdiņš un Dāvids Rubīns.

Pēc konkursa Latvijas Banka kopā ar konkursa uzvarētājiem turpināja projekta izstrādi, lai sagatavotu dizainu monētas kalšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!