Igaunijas ārlietu ministrs Tomass Hendriks Ilvess otrdien noliedza, ka pastāv kopīga Baltijas identitāte, un apsūdzēja rietumus augstprātīgā attieksmē pret Austrumeiropu. Lai gan pasaulē Igauniju, Latviju un Lietuvu uzskata par vienotu grupu, tām kopīga ir tikai ģeogrāfiskā atrašanās vieta un iebrukumu un okupāciju vēsture, norādīja Ilvess.
"Nav Baltijas identitātes ar kopīgu kultūru, kopīgu valodu, pat ne ar kopīgām reliģiskām tradīcijām," teica Igaunijas ārlietu ministrs runā Zviedrijas Starptautisko attiecību institūtā Stokholmā.

Ilvess atgādināja, ka pirms Otrā pasaules kara arī Somija tika uzskatīta par Baltijas valsti, taču vēlāk tā kļuvusi par ziemeļvalsti. Igauņu valoda ir tuva somu valodai, un Igaunijai ir tuva ziemeļvalstu kultūra un uzskati, uzsvēra ministrs.

Tīkla "Internet" un mobilo telefonu izplatības ziņā Igaunija pārspēj citas Austrumeiropas valstis un dažas citas Eiropas valstis, sacīja ministrs. Arī korupcijas līmeņa ziņā tā tuvojas citām ziemeļvalstīm, lai gan rietumos uzskata, ka Austrumeiropas valstīs ir ļoti izplatīta noziedzība, viņš piebilda.

Ilvess kritizēja rietumu politiķus par to, ka viņi uzskata visas Austrumeiropas valstis par atpalikušām zemēm ar augstu korupcijas un noziedzības līmeni pat gadījumos, kad fakti liecina par pretējo.

"Pat ļoti kreisie var atļauties teikt ļoti rasistiskas lietas par austrumeiropiešiem, jo galu galā tur taču ir ļoti augsts noziedzības līmenis. Katrs var atļauties būt augstprātīgs," sacīja Ilvess.

Eiropas Savienībai būs problēmas, ja tā turpinās šādu attieksmi pret kandidātvalstīm, teica ministrs.

"Vai jūs tiešām vēlaties [ES] daudz tādas valstis kā mūsu, kuru valdības un iedzīvotāji atceras šīs lietas? Mēs visi būsim ES.. un mēs atcerēsimies, kurš ko teica, un tas nebūs īpaši labi ES," brīdināja Igaunijas ārlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!