Foto: LETA

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sasaisti ar plānveida veselības aprūpes pakalpojumiem iecerēts ieviest no nākamā gada jūlija, biznesa portāla "Nozare.lv" rīkotajā diskusijā sacīja veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Politiķe skaidroja, ka sistēma var darboties periodā no 1.jūlija līdz 1.jūlijam, jo dati par nodokļu maksāšanu iepriekšējā gadā tiek apkopoti par indivīdiem līdz 1.aprīlim un par uzņēmumiem - līdz 1.jūnijam. Ātrāk par 1.jūliju nav iespējams ieviest izmaiņas, teica ministre un piebilda, ka vēl nepieciešama papildu informācija un papildu diskusijas arī ar Finanšu ministriju.

Veselības ministrijas sagatavoto veselības obligātās apdrošināšanas koncepciju izskatīšanai valdībā plānots iesniegt šī mēneša beigās vai augusta sākumā. Ja valdība koncepciju atbalstīs, tiks gatavots veselības obligātās apdrošināšanas likums līdzīgi kā Igaunijā un Lietuvā, tiks gatavoti grozījumi citos likumos un Ministru kabineta noteikumus.

Ministre prognozēja: ja valdība augustā atbalstīs koncepciju, tad līdz novembrim, decembrim Saeimā varētu apstiprināt nepieciešamās izmaiņas likumos un pēc tam turpmākā pusgada laikā varētu gatavot Ministru kabineta noteikumus paralēli ar sistēmas ieviešanu.

Circene domā, ka iecerēm izdosies gūt atbalstu Saeimā, jo koalīcijas partneri tās atbalsta. Reizi mēnesī notiek tikšanās ar tiem koalīcijas partneriem, kuri ir saistīti ar veselības aprūpi. "Koalīcija par šīm izmaiņām vienojusies, jau veidojot valdību, tāpēc tās vajadzētu atbalstīt. Gan valdības deklarācijā, gan rīcības plānā ir iekļauts šāds punkts," sacīja ministre.

Koncepcijas būtība ir: iedzīvotāji darbspējīgā vecumā - no 18 līdz 62 gadiem - tiek iekļauti grupā, kur tiek sasaistīts IIN maksāšanas fakts ar plašāku veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību.

Koncepcijā paredzēts, ka "veselības nodoklis" būs 5% no IIN likmes, kas patlaban ir 25%. Tomēr parlaments jau vienojies par IIN samazināšanu līdz 20% 2015.gadā, tādējādi par veselības nozarei iezīmējamo IIN daļu vēl būs jāvienojas.

Circene sacīja, ka bijušas daudzas diskusijas ar Finanšu ministriju, kā iezīmēt nodokli un cik to iezīmēt, kā labāk uzkrāt, bet konceptuālais uzstādījums - sasaistīt plānveida veselības aprūpes pakalpojumus ar IIN maksāšanu - nav mainījies. "Ja ņemtu citus nodokļus, piemēram, sociālo nodokli kā Igaunijā, tad mums jāmaina visa nodokļu sistēma, jo patlaban no sociālā nodokļa iemaksām veselības aprūpe neko nesaņem. No sociālā nodokļa iedzīvotājs maksā uzkrājumam savai pensijai vai pabalstu sistēmai, un tas nav konceptuāli sasaistāms ar veselības aprūpes nodokli, jo tad jāmaina visa nodokļu struktūra, kas noteikti ir sarežģītāk," teica Circene.

Pēc ministres teiktā, koncepcija iezīmē IIN maksāšanas faktu. "Tika nolemts samazināt IIN trīs gadu laikā par pieciem procentpunktiem, tāpēc mēs esam ar mieru atbalstīt jebkuru risinājumu, kaut vai nodokļa iezīmēšanas faktu. Tas gan būtu apgrūtinoši, jo tad nevaram to nosaukt par atsevišķu maksājumu," sacīja ministre un piebilda, ka galvenais ir atlasīt tos iedzīvotājus, kuri ir apzināti kā nemaksātāji, kuri dzīvo un strādā ārpus Latvijas.

"Kā vienu no variantiem piedāvājam iespēju, ka no IIN ieņēmumiem valsts budžetā veselības nozarei var iezīmēt kaut vai pusi procenta vai procentu kā simbolisku daļu un noteikt trīs gadu pārejas periodu, lai redzētu, kā budžetā pildās IIN ieņēmumi. Tad ir pamats pārejas periodā skatīties kopā ar pašvaldībām, kā šo jautājumu sabalansēti risināt. Esam ar mieru risināt situāciju dažādi," teica ministre.

Circene skaidroja, ka koncepcijā ir iezīmēta ļoti plaša sociālās aizsardzības iedzīvotāju grupu, lai pasargātu ne tikai pensionārus un bērnus, kas tāpat kā līdz šim varēs bez maksas saņemt visus medicīnas pakalpojumus, bet arī ilgstoši slimojošos, un lai nodrošinātu kompensējamos medikamentus, kas nodrošina dzīvības funkcijas. "Iekļauta plaša iedzīvotāju grupa, tāpēc sociālās spriedzes risks ir maksimāli samazināts," teica ministre.

Viņa atzīmēja, ka ir notikušas tikšanās ar Pasaules Bankas un Pasaules Veselības organizācijas ekspertiem, kuri atzinuši, ka Veselības ministrijas sagatavotā koncepcija novērš lielāko daļu risku, kas bijuši citās valstīs.

Kā ziņots, Veselības ministrija izstrādājusi obligātās veselības apdrošināšanas koncepciju, kas paredz valsts finansēto veselības aprūpes pieejamību sasaistīt ar IIN maksāšanu. Saskaņā ar koncepciju personas, kuras nemaksā "veselības nodokli" un par kurām iemaksas neveic valsts, varēs iekļauties valsts finansētajā veselības aprūpes sistēmā, individuāli katru mēnesi maksājot minimālo obligātās veselības apdrošināšanas iemaksu 20 latus.

Neatkarīgi no IIN maksāšanas fakta visiem iedzīvotājiem tiks nodrošināta neatliekamā medicīniskā palīdzība un konkrētu diagnožu vai veselības stāvokļu noteikšana un ārstēšana.

Vairākas iedzīvotāju grupas tiks uzskatītas par attaisnotajiem nodokļa nemaksātājiem, kuri saņems valsts finansētu veselības aprūpi tādā pat apmērā kā nodokļa maksātāji. Attaisnoto nodokļu nemaksātāju grupā ietilpst bērni līdz 18 gadu vecumam, pensionāri, viens no vecākiem, kas kopj bērnu vecumā līdz trīs gadiem, pirmās un otrās grupas invalīdi, bezdarbnieki ne ilgāk kā gadu un sešus mēnešus pēc statusa iegūšanas, personas ieslodzījuma vietās, politiski represētās personas un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!