Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
"Ejot uz "Ikea", bērns tagad jāatstāj mājās," smagi nopūšas Sofija, kuras trīsgadīgā meita Annija (abām vārdi mainīti) "Ikea" rotaļu istabas apmeklējumā piedzīvoja diskriminējošu attieksmi. Annijai ir autiskā spektra traucējumi (AST). Meitene no citiem trīsgadniekiem atšķiras vien ar to, ka runā maz un atbild pāris vārdos. Tas ir iemesls, kāpēc bērnu negribēja laist spēļu istabā. Piekodināja, ka turpmāk neielaidīs. "Žēl, jo meitai tur ļoti patika," saka Sofija.

"Ikea" bērnus "šķirojis" jau iepriekš. Un – vairākkārt. Pirms četriem gadiem par līdzīgu situāciju pie Tiesībsarga vērsās kāda cita ģimene. Jau tad "Ikea" solīja apmācības, lai rotaļu istabas darbinieki varētu uzņemt arī bērnus ar īpašām vajadzībām. Četru gadu laikā situācija nav uzlabojusies – solīšana no "Ikea" puses turpinās arī šoreiz.

Vienreiz ielaiž, otrreiz – ne

Rotaļu istaba "Småland", kas atrodas veikalā "Ikea" Rīgā, piedāvā iespēju trīs līdz septiņus gadus veciem bērniem pavadīt tur laiku, kamēr vecāki iepērkas. Pirms atstāt bērnu rotaļu istabas darbinieku uzraudzībā, vecākiem jāaizpilda anketa, kur viens no jautājumiem ir, - vai bērnam ir kādas veselības problēmas, par kurām darbiniekiem būtu jāzina. Sofija šā gada aprīlī anketā norādīja, ka meitai ir AST, proti, autisms. Anniju "Småland" ielaida. Nākamajā dienā abas devās uz "Ikea" vēlreiz, meiteni atkal ielaida.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!