Šā gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo laika posmu, Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) palielinājās par 8,8%. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes sniegtā informācija, šā gada 2.ceturksnī, salīdzinot ar 2000.gada 2.ceturksni, Latvijas IKP palielinājies par 9,2%.
IKP Latvijā palielinājies ievērojami straujāk nekā Lietuvā un Igaunijā. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes sniegtā informācija, šā gada 2.ceturksnī, salīdzinot ar 2000.gada 2.ceturksni, Latvijā IKP palielinājies par 9,2%. Savukārt Igaunijā, pēc sākotnējām aplēsēm, šā gada 2.ceturksnī IKP palielinājies par 5,2%, bet Lietuvā - par 5,6%.

IKP palielinājumu veicināja apjomu kāpums tirdzniecībā - par 11,2%, transporta un sakaru jomā - par 14%, apstrādes rūpniecībā - par 10,6%, un komercpakalpojumos - par 13,1%. Tirdzniecības ietvaros mazumtirdzniecības apjomi pusgada laikā palielinājušies par 13,7%, ko lielā mērā veicinājusi gan jaunu lielveikalu darbības uzsākšana, gan apgrozījuma kāpums jau esošajos.

Šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada otro ceturksni, mazumtirdzniecības apjomi pieauguši par 13,5%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība ir palielinājusies par 5,5%, bet nepārtikas - par 20%. Lietotu automašīnu tirdzniecības apjomi pieauguši par 89%, elektropreču - par 31%, būvmateriālu - par 25%, parfimērijas un kosmētikas - par 23%.

Savukārt vairumtirdzniecības apjomi šā gada otrajā ceturksnī ir palielinājušies par 16%. Pārtikas preču vairumtirdzniecība pieaugusi par 19%, mājsaimniecības elektropreču - 2,3 reizes, lauksaimniecības izejvielu - par 18%, mašīnu, iekārtu un to piederumu - par 39%.

Turpina attīstīties viena no galvenajām Latvijas eksporta nozarēm - mežsaimniecība, kuras apjomi šā gada pirmajos sešos mēnešos pieauguši par 11,7%, tai skaitā otrajā ceturksnī - par 11,2%. Šā gada 2.ceturksnī IKP uz vienu iedzīvotāju Latvijā bija 797 lati, bet 1.cetursknī - 738 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!