Rīgā, Iļģuciemā, Baltās ielas apkaimē noķerts ar trakumsērgu slims suns, tādēļ apdraudētajā teritorijā izsludināta trakumsērgas karantīna, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Rīgas pilsētas pārvaldes vadītājas vietniece Silvija Strika.
Sunim trakumsērga diagnosticēta aizvadītās nedēļas beigās, pēc tam, kad dzīvnieku uz klīniku izmeklēšanai bija nogādājuši klaiņojošo suņu ķērēji.

Pēc Strikas teiktā, noķertais suns ir vienīgais dzīvnieks, kam līdz šim Baltās ielas apkaimē diagnosticēta trakumsērga. Tomēr teritorijā noteikti divu mēnešu ierobežojumi, to laikā tiks veikti profilaktiski pasākumi.

Karantīna noteikta teritorijā, kuru ierobežo Cementa un Motoru iela, Daugavgrīvas iela, dzelzceļš posmā no Daugavgrīvas līdz Dzirciema ielai un Dzirciema ielas līdz Cementa ielai.

PVD uzdevis Rīgas Kurzemes rajona izpilddirekcijai veikt visus nepieciešamos pasākumus trakumsērgas izplatības novēršanai. Lai novērstu turpmākus saslimšanas draudus, Dzīvnieku aizsardzības grupa piespiedu kārtā izķers un vakcinēs visus šajā teritorijā klaiņojošos suņus un kaķus. Tiks veikti arī citi pasākumi.

Baltās ielas apkaime ir otrā teritorija Rīgā, kur šobrīd noteikti trakumsērgas ierobežojumi. Kā ziņots, jūlija sākumā trakumsērgas karantīna izsludināta arī Imantā, jo tur tika konstatēts ar trakumsērgu slims kaķis. Slimība tika atklāta Zentenes ielā 39.

Dzīvniekiem trakumsērga izpaužas ar smagiem nervu sistēmas darbības traucējumiem - paaugstinātu uzbudināmību, baiļu zudumu, tieksmi uzbrukt un iekost citiem dzīvniekiem un cilvēkiem, bet beidzas ar paralīzi un nāvi. Slimības ierosinātājs ir vīruss, kas atrodas slima vai inficēta dzīvnieka organismā. Tas galvenokārt izdalās ar siekalām, ar kurām var inficēties dzīvnieki un cilvēki, ja tos sakož, apsiekalo vai tie saskaras ar priekšmetiem, kas nesen aptraipīti ar slimu dzīvnieku siekalām.

Trakumsērgas inkubācijas periods ir no 14 dienām līdz sešiem mēnešiem un ilgāk. Inficēts dzīvnieks vīrusu ar siekalām var izdalīt jau 15 dienas, pirms parādās klīniskās pazīmes, tāpēc tādu dzīvnieku kodumi šajā periodā ļoti bīstami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!