Foto: PantherMedia/Scanpix
Policija Parīzē tūrisma kompānijas SIA "Impro ceļojumi" autobusam uzlikusi 14 250 eiro sodu, kuru tūroerators uzskata par nepamatotu reketu un lūdz palīdzību Ārlietu ministrijai (ĀM) un Latvijas vēstniecībai Francijā, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Vilnis Klinovičs.

Trešdien pēcpusdienā Parīzē policija apturēja un pārbaudīja SIA "Impro Ceļojumi" piederošo autobusu "Neoplan". Policisti konfiscēja visas tahogrammas, kas fiksē darba un atpūtas laiku, un pārējos autobusa dokumentus.

Klinovičs sinformēja, ka policisti neielaidušies nekādās diskusijās un "uz grupas vadītāja Arņa Ozola, kurš pārzina franču valodu, mēģinājumiem jautāt par notiekošo, tika atbildēts, lai viņš tur muti".

Policisti paziņojuši, ka autobuss tālāk braukt nevar un ir jāsamaksā 14 250 eiro (aptuveni 9800 lati) sods. Šāds sods uzlikts par neesošām tahogrammām, to, ka gada laikā nav veikta sertificēta ātruma ierobežotāja pārbaude un par to, ka autobusa vadītājiem "uz rokas" nebija SIA "Impro ceļojumi" apliecinājums par viņu reālo darbību nākotnē.

"Arestējot autobusu, no Francijas policijas puses netika sastādīts protokols ne par pārkāpumu, ne par konfiscētajiem dokumentiem," norāda Klinovičs.

Uzņēmums par notikušo informēja Latvijas vēstniecību Francijā. Klinovičs, atsaucoties uz vairākiem gan Latvijas, gan Eiropas Komisijas (EK) normatīviem aktiem, norāda, ka sods ir nepamatots. "Ņemot vērā dokumentu trūkumu no Francijas policijas puses un Eiropas Savienības normatīvos dokumentus, nav saprotams, uz kādiem juridiskiem aktiem balstās Francijas policijas nostādnes, jo ne vēstniecības darbiniekiem, ne grupas un autobusa vadītājiem atbildes vai saprotami skaidrojumi arī mutiski netika sniegti," norāda Klinovičs.

Uzņēmums, konsultējoties ar Latvijas vēstniecību Francijā un Francijā praktizējošu juristu, pieņēma lēmumu samaksāt soda naudu un pēc tam vērsties tiesā par tās atgūšanu. Klinovičs norāda - lai naudas sodu samaksātu, nepieciešams dokuments, kas pamatotu izdarīto pārkāpumu un uzlikto sodu, kā arī rekvizīti kur soda naudu pārskaitīt. Taču, kā paskaidrots Latvija vēstniecībai Francijā, minētā naudas summa jānogādā skaidrā naudā iestādē.

"Uzskatām, ka pārkāpumu no mūsu puses nav ne juridiski, ne faktiski. Autobuss arestēts stāv uz ielas bez apsardzes, savukārt, lai nodrošinātu tūrisma pakalpojumu sniegšanu klientiem, tiek īrēts franču autobuss un mūsu zaudējumi sastāda aptuveni 1000 eiro (700 lati) dienā," sašutis Klinovičs.

Uzņēmums vērsies Ārlietu ministrijā un citās atbildīgās valsts institūcijas, lūdzot atrisināt radušos situāciju.

Ārlietu ministrijā portāls "Delfi" uzzināja, ka konsulārās amatpersonas no Latvijas vēstniecības Francijā dosies uz policiju Parīzē, lūdzot likumsargiem izsniegt oficiālus dokumentus par uzlikto sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!