Foto: Mihails Ignats, aerolatvija.lv
Vairāku Inčukalna nevalstisko organizāciju vadītāji, kā arī iedzīvotāji vēstulē Valsts Vides dienestu (VVD) lūguši izvērtēt ap gudrona dīķiem notiekošo darbu iespējamo negatīvo ietekmi uz vidi, portālu “Delfi’ informēja iedzīvotāju pārstāvji.

Vēstulē VVD ģenerāldirektorei Elitai BaklāneI-Ansbergai iedzīvotāji lūguši veikt steidzamu situācijas analīzi Inčukalna gudrona dīķu teritorijā saistībā ar iespējamo vides piesārņojumu, ko pašreiz radījuši darbi, kas, iespējams, netiek veikti atbilstoši visām vides prasībām.

Vairākiem apkārtnes iedzīvotājiem ir radušās bažas par to, ka gudrons netiek izrakts pilnībā un turpina piesārņot vidi, kā arī tas atrodas atklātā veidā un, mūsuprāt, netiek pienācīgi uzglabāts.

Vēstulē arī paustas bažas ar sliktu, iespējams, pat bīstamu, dzeramā ūdens kvalitāti Inčukalna apkaimē Gaujas tuvumā, aizdomīgām ķīmisku vielu smakām apkaimē, kā arī par to, ka bojā gājušas daudzas priedes, kas varētu liecināt par būtisku piesārņojumu apkārtnē, bez tam nozāģēto koku atrašanās vieta nav zināma. Tāpat iedzīvotāji vēstulē pauduši bažas par gruntsūdeņu un Gaujas piesārņojumu.

Lai gan daudzi iedzīvotāji ir skeptiski uzskatot, ka valsts institūcijas situāciju nerisinās, vēstulē VVD vadītāja tiek lūgta "nepievērt acis uz notiekošo, bet gan steidzami veikt pārbaudes un analīzes un publiski paziņot par rezultātiem, lai apkaimes iedzīvotājiem būtu pārliecība par to, ka var turpināt droši dzert dzeramo ūdeni, ka zeme un gaiss ir tīri un ka Gaujas upe netiek piesārņota".

"Ceram uz valsts institūciju atklātību un operatīvu rīcību," vēstulē norādījuši iedzīvotāji.

Aģentūra LETA vēsta, ka ka līdz pagājušā gada oktobrim, īstenojot Inčukalna sērskābo gudrona dīķu sanācijas darbus, no Dienvidu dīķa iztīrīti vairāk nekā 70% piesārņojuma, savukārt Ziemeļu dīķī pabeigta gudrona un smilts maisījuma ekskavācija un atsūknēti 60% piesārņoto pazemes ūdeņu, līdz ar to sanācijas darbi tuvojas finālam.

Pērn oktobrī VVD ģenerāldirektore Baklāne-Ansberga norādīja, ka projekta īstenošana norit atbilstoši plānam, turklāt tā īstenošanā tiek izmantoti inovatīvi risinājumi, veiksmīgi īstenojot aprites ekonomikas principus.

No Dienvidu dīķa sērskābais gudrons tiek izsmelts ar ekskavatoriem un pēc tam neitralizēts, sajaucot ar neitralizācijas piedevām, piemēram, kaļķi. Pēc neitralizācijas, samaisot neitralizētā gudrona masu ar koka skaidām un sasmalcinātu šķeldu, tiek sagatavots sekundārais kurināmais. Tas tiek transportēts uz SIA "Schwenk Latvija" rūpnīcu Brocēnos, lai to izmantotu cementa ražošanai.

Patlaban ir utilizēti jau aptuveni 40% no kopējā prognozējamā sekundārā kurināmā apjoma. Pārējais sekundārais kurināmais tiek uzkrāts noliktavās.

Sanācijas darbu laikā tika veikta gudrona emulsijas neitralizācija un izvešana operatoram attīrīšanai. Pašlaik neitralizēta un attīrīta gudrona emulsija vairāk nekā 3500 tonnu apmērā, kā arī attīrīti piesārņotie notekūdeņi vairāk nekā 1700 tonnu apmērā. Patlaban uzsākti Dienvidu dīķa tilpnes pamatnes neitralizācijas un homogenizācijas pasākumi. Tāpat tiek veikts nepārtraukts virszemes, pazemes ūdeņu un gaisa monitorings.

VVD 2018. gada februāra sākumā oficiāli noslēdza 26,6 miljonu eiro līgumu ar pilnsabiedrību "Inčukalns Eko" par Inčukalna gudronu dīķu sanācijas darbu uzsākšanu.

Savukārt sanācijas darbu inženiertehnisko uzraudzību par 1,23 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa veiks uzņēmums SIA "Geo Consultants".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!