Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 21. martā, atbalstīja ekonomikas ministres Ilzes Indriksones (NA) priekšlikumu atbrīvot no Ventspils brīvostas valdes locekļa amata Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) direktoru Kasparu Rožkalnu, viņa vietā ostas valdē ieceļot Ventspils novada priekšsēdētāja vietnieku Andi Zariņu (NA).

Saskaņā ar Ostu likumu, Ventspils brīvostas pārvaldē ir četri valdes locekļi — ekonomikas ministra, finanšu ministra, satiksmes ministra un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra izvirzīti Kopš 2020. gada jūnija ekonomikas ministra pārstāvis Ventspils brīvostas valdē bija LIAA direktors.

Valdībā iesniegtā rīkojuma anotācijā teikts, ka Indriksone nolēma izvirzīt jaunu pārstāvi Ventspils brīvostas pārvaldē – Zariņu, kurš šim priekšlikumam piekritis šā gada 7. februārī.

Savukārt Rožkalns šā gada 8. februārī vērsies pie ministres ar iesniegumu, lūdzot viņu atbrīvot no Ventspils brīvostas pārvaldes valdes locekļa amata. Indriksone par Rožkalnu sacīja, ka viņš veltīs vairāk laika savem pamata pienākumiem LIAA.

Pirms lēmuma premjers Krišjānis Kariņš (JV) paskaidroja, ka šis savā ziņā ir pagaidu lēmums, jo līdzšinējie brīvostas valdes locekļi būs amatos līdz brīdim, kad tiks ieviesta ostu reforma. Tad, kad brīvosta tiks pārveidota par kapitālsabiedrība, tās valde tiks meklēta citā kārtībā.

Valdība arī lēma atļaut Zariņa savienot Ventspils brīvostas valdes locekļa amatu ar ekonomikas ministres padomnieka uzņēmējdarbības infrastruktūras jautājumos amatu un Ventspils novada domes priekšsēdētāja vietnieka investīciju un attīstības jautājumos.

Zariņa dzīvesgājums liecina, ka patlaban viņš ir Ventspils novada priekšsēdētāja vietnieks attīstības un uzņēmējdarbības jautājumos. Iepriekš viņš bijis arī bijušā ekonoikas ministra Jāņa Vitenberga (NA) ārštata padomnieks enerģētikas jautājumos.

Līdz 2021. gadam Zariņš veicis dažādus amata pienākumus uzņēmumā AS "Sadales tīkls", piemēram, bijis operatīvā darba inženieris, remonta un būvniecības funkcijas darba vadītājs, elektrotīklu dispečers un elektromontieris.

Viņš Rīgas Tehniskajā universitātē ieguvis gan bakalaura, gan maģistra grādu enerģētikā un elektrotehnikā.

Zariņš ir Nacionālās apvienības Ventspils nodaļas vadītājs, 14. Saeimas vēlēšanās viņš startēja no politiskā spēka Kurzemes saraksta, savukārt 2021. gadā notikušajās pašvaldību vēlēšanās Zariņš tika ievēlēts Ventspils novada pašvaldībā.

Finanšu ministriju Ventspils brīvostas valdē pārstāv finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) partijas biedrs Ģirts Valdis Kristovskis (JV), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju – ar iepriekšējā valdībā pārstāvēto politisko spēku "Attīstībai/Par!" saistītā Laila Spaliņa, savukārt Satiksmes ministriju brīvostā pārstāv ministrijas ierēdne Inguna Strautmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!