Foto: Saeimas administrācija
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju parakstītu iniciatīvu par publisku revīziju Saeimas budžetam trešdien lēma nodot izvērtēšanai Juridiskajai komisijai.

Lai gan iniciatīva sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" tikusi ievietota vēl 2012. gadā, iedzīvotāji par to īpaši aktīvi sāka parakstīties 2016. gada novembra vidū, kad deputāti pieņēma 2017. gada valsts budžetu.

Iniciatīvas iesniedzējs biedrība "Sabiedrība par atklātību "Delna"".

Tās priekšlikums uzticēt Valsts kontroles revīzijai Saeimas budžetu izriet no nepieciešamības pēc caurskatāmām un efektīvi izmantotām parlamenta finansēm. Pašreizējā kārtībā Saeimas budžeta revīziju veic pati Saeima.

Iniciatīvas ierosināšanas laikā – 2012. gadā – tas nozīmēja, ka parlamenta 12 miljonu latu lielā budžeta tēriņu efektivitātes un lietderīguma jautājums ir miglā tīts, un tā tas ir līdz šai dienai.

Šobrīd Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka "Saeimas grāmatvedību, izdevumu lietderību, likumību un gada pārskatus pārbauda Publisko izdevumu un revīzijas komisija". Šīs komisijas sastāvā ir Saeimas deputāti.

Kā iepriekš norādīja iniciatīvas iesniedzēji, ir iespējami vismaz divi labāki risinājumi. Pirmais – Saeimas budžeta revīziju varētu uzticēt Valsts kontrolei, veicot nepieciešamās izmaiņas Saeimas Kārtības rullī un Valsts kontroles likumā. Otrais – Saeimas budžeta izlietojumu varētu auditēt atklātā konkursā izvēlēta auditorkompānija, audita ziņojumu obligāti publiskojot. Nepieciešams grozīt tikai Saeimas Kārtības rulli.

Par iniciatīvas nodošanu izvērtēšanai Juridiskajai komisijai vēl būs jālemj Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!