Tieši pēdējos gados pieņemti invalīdus diskriminējoši lēmumi, kas pasliktinājuši jau tā grūtos dzīves apstākļus, tādejādi palielinot jau tā augsto mirstību valstī.
Kā atklātajā vēstulē Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, Saeimas priekšsēdētājam Jānim Straumem, Ministru prezidentam Andrim Bērziņam, kā arī Saeimas frakcijām un komisijām norāda Invalīdu tiesību aizsardzības centrs, Andra Šķēles valdības deklarācijā 1997.gadā paustie solījumi - īstenot likumdošanas par invalīdu sociālo un medicīnisko aizsardzību, kā arī veicināt invalīdu integrāciju sabiedrībā - netiek pildīti.

Lai atjaunotu sociālo taisnīgumu, invalīdi lūdz veikt izmaiņas likumdošanā, kuras noteiktu, ka iedzīvotāji ar invaliditāti tiktu atbrīvoti no pacientu iemaksām, tiktu nodrošināti ar valsts apmaksātu ambulatoro ārstniecību, kā arī nodrošināti ar nepieciešamajām zālēm ārstniecības līdzekļiem un izmeklējumiem.

Vēstulē norādīts, ka cilvēkiem ar invaliditāti un viņu ģimenēm jāpiešķir trūcīgo personu statuss, ja ienākumi uz vienu ģimenes locekli ir mazāki par Centrālās statistikas pārvaldes noteikto iztikas minimumu.

Invalīdi lūdz arī šogad piešķirt budžeta līdzekļus tehnisko palīglīdzekļu iegādei, stimulēt darba devējus veicināt invalīdu nodarbinātību, veicināt vides pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kā arī nodrošināt valsts un pašvaldību pārvaldes institūciju informētību par invalīdu tiesībām un sabiedrības pienākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!