Foto: LETA

Novadu reforma atvieglos revīziju veikšanu pašvaldībās, bet to apjoms būs lielāks, pirmdien tikšanās laikā ar mediju pārstāvjiem atzina valsts kontrolieris Rolands Irklis.

Irklis un Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins žurnālistus informēja par revīzijas iestādes izstrādāto rokasgrāmatu pašvaldību vadītājiem, deputātiem, auditoriem, grāmatvežiem un kapitālsabiedrību vadītājiem, kurā ir sniegti padomi darba uzlabošanai. Rokasgrāmata būs pieejama elektroniskā formātā Valsts kontroles mājaslapā.

Irklis atzina, ka rokasgrāmata būs noderīga pašvaldībām patlaban, kad tajās notiek administratīvi teritoriālā reforma. Rokasgrāmatā apkopoti vairāki ieteikumi, kā pašvaldībām plānot attīstības jautājums, sagatavot budžetu, veidot institucionālo struktūru, nodrošināt maksas pakalpojumus un pārvaldīt savas kapitālsabiedrības.

Lai arī Valsts kontroles ieteikumi valsts un pašvaldību iestādēm tiek ņemti vērā vairāk nekā 90% gadījumu, Irklis atzina, ka rokasgrāmata palīdzēs pašvaldībām darbību veikt labāk.

Savukārt Korčagins piebilda, ka rokasgrāmata savā ziņā atbildēs uz to, kādiem jautājumiem revīzijās parasti pievērš uzmanību Valsts kontrole. "Nereti dzirdēts, ka valsts un pašvaldību iestādēs cilvēki jautā: "Ko par to teiks Valsts kontrole?". Rokasgrāmata uz šo jautājumu sniegs atbildes, jo tajā apkopotā informācija ir balstīta Valsts kontroles pieredzē. Rokasgrāmatā būs atbildes uz tipiskākajiem grābekļiem, uz kuriem nevajadzētu kāpt," pauda Valsts kontroles padomes loceklis.

Irklis informēja, ka Valsts kontrole patlaban plāno nākamo revīzijas periodu, un paredzams, ka tajā tiks ietverti arī novadu reformu saistīti jautājumi. Korčagins piebilda, ka viens no nākotnē revidējamajiem jautājumiem varētu būt saistīts ar novadu reformas ietvaros solīto pakalpojumu pieejamības nodrošināšanu iedzīvotājiem.

Valsts kontrolieris atzina, ka novadu reformas rezultātā revīzijas iestādes darbs un pieeja būtiski nemainīsies.

"No vienas puses, revīzijas būs vienkāršāk veikt, ņemot vērā, ka novadu skaits ir būtiski mazāks. No otras puses, revīziju mērogs būs lielāks, paplašināsies revīziju tvērums," stāstīja Irklis.

Savukārt Korčagins atzina, ka Valsts kontrole nevar sūdzēties par revidējamajām tēmām novadu reformas kontekstā. Kā piemērus viņš minēja pašvaldību kapitālsabiedrību apvienošanu, maksas pakalpojumu pārskatīšanu, pašvaldības darbinieku struktūras izmaiņas un finansējuma jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!