Foto: DELFI
Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) 2.jūnijā pēc SIA "LUKoil Baltija R" sūdzības izskatīšanas aizliedza Ārlietu ministrijai (ĀM) slēgt iepirkuma līgumu par degvielas iepirkumu uz trīs gadiem, kā arī uzdeva par pienākumu mainīt vienu tehnisko specifikāciju iepirkuma konkursa nolikumā.

Kā informēja ĀM, tuvākajā laikā ir plānots izsludināt atkārtotu degvielas iepirkumu.

ĀM aprīlī izsludināja atklātu konkursu par "Degvielas, autopiederumu un auto mazgāšanas pakalpojumu iegādi", kas paredzēja trīs gadu laikā iepirkt 60 000 litru 95.markas benzīnu, 15 000 litru 98.markas benzīnu un 15 000 litru dīzeļdegvielu.

Bija arī paredzēts trīs gadu laikā iepirkt satiksmes produktus, autopiederumus, mazgāšanas pakalpojumus pēc nepieciešamības, nepārsniedzot 2900 latus bez pievienotās vērtības nodokļa.

Viens no diviem iepirkuma dalībniekiem uzņēmums SIA "LUKoil Baltija R" maija sākumā iesniedza sūdzību IUB par konkursa noteikumu 4.2.punktu, kas paredzēja, ka "pretendents nodrošina auto mazgāšanas pakalpojumus (virsbūves mazgāšana un žāvēšana) septiņas dienas nedēļā vismaz no plkst.6 līdz plkst.24 ne vairāk kā trīs kilometru rādiusā no pasūtītāja atrašanās vietas (Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga)".

"LUKoil Baltija R" uzsvēra, ka šī prasība samazina konkurenci un noved pie izšķērdīgas līdzekļu izmantošanas, kaitējot nodokļu maksātājiem un veicinot korupcijas iespējas. Iesniedzējs norādīja, ka trīs kilometru rādiusā no pasūtītāja atrašanās vietas ir vairāki degvielas tirgus dalībnieki, kuri nenodrošina auto mazgāšanu, savukārt tur esošās auto mazgāšanas firmas nepiedāvā degvielu. Tāpēc uzņēmums secināja, ka konkursa nolikuma noteikumi ir netaisnīgi un tendēti uz konkrētu tirgotāju.

ĀM nepiekrita šiem pārmetumiem, skaidrojot, ka 4.2.punkta nosacījumi ir noteikti atbilstoši pasūtītāja vajadzībām ar mērķi pēc iespējas tuvāk auto transporta atrašanās vietai saņemt visus nepieciešamos pakalpojumus. Ministrija paskaidroja, ka iepirkuma nolikumā pasūtītājs nav noteicis, ka pakalpojums ir jānodrošina pretendenta degvielas uzpildes stacijās, un pretendents šo pakalpojumu var nodrošināt, balstoties uz citu uzņēmēju iespējām.

Izvērtējot arī pārējos abu pušu izteiktos argumentus, IUB piekrita uzņēmuma "LUKoil Baltija R" uzskatiem un secināja, ka iepirkuma procedūrā ir radīti nepamatoti ierobežojumi konkurencei. IUB uzdeva ĀM atcelt 4.2.punktā noteiktās prasības.

Aprīlī izsludinātajā konkursā bija pieteicies arī uzņēmums SIA "Latvia Statoil", taču neviens no abiem iesniegtajiem piedāvājumiem netika vērtēts, jo IUB uzdeva pārtraukt iepirkuma procedūru.

ĀM īpašumā ir 13 automašīnas, no kurām trīs ir kravas furgoni ("Renault") un desmit vieglās pasažieru automašīna ("Audi", "Volvo", "Mercedes", "Volkswagen", "BMW"). Vidējais degvielas patēriņš vieglajām automašīnām ir 12 litri uz 100 kilometriem, bet kravas furgoniem - 11 litri uz 100 kilometriem, aģentūrai LETA pavēstīja ĀM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!