Valsts civildienesta pārvalde (VCP) izbeigusi disciplinārlietu saistībā ar lepno džipu iegādi austrumu robežas projektam pret Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāra vietnieku Viktoru Elksni.
Lieta izbeigta disciplinārpārkāpuma sastāva trūkuma dēļ, informēja VCP preses sekretāre Egita Diure.

Izmeklējot lietu pret Elksni, pārvalde konstatējusi "tiesību normu pārkāpumu pazīmes" bijušā iekšlietu ministra Mareka Segliņa un bijušā IeM valsts sekretāra Andra Stara darbībā, taču viņi vairs nestrādā IeM, tāpēc pret viņiem disciplinārlietu ierosināt nav iespējams.

Četras automašīnas iegādātas pērnā gada septembrī no SIA "Skandi auto". Iegāde notikusi valsts investīciju projekta ietvaros, bet tā nebija iekļauta investīciju projekta pasākumos, izmaksu grafikos un finansēšanas plānos.

VCP konstatējusi, ka IeM valsts sekretāra vietnieks neatbild par valsts budžeta līdzekļu izlietošanas likumību un četru dārgo džipu nelikumīgu iegādi. Atbildīgais par valsts budžeta līdzekļu likumīgu izlietošanu ir iestādes vadītājs - IeM valsts sekretārs Staris, kurš nebija tiesīgs šo atbildību deleģēt citai personai. Vairākus dokumentus, kuri saistīti ar transportlīdzekļu prettiesisko iegādi, parakstījis toreizējais iekšlietu ministrs Segliņš, "līdz ar to ministrs ir uzņēmies valsts sekretāra atbildību", norāda VCP.

Lai gan Elkšņa pienākums līdz autotransporta līdzekļu iegādes brīdim bija konstatēt iegādes neatbilstību valsts investīciju projektam un par to informēt ministru vai valsts sekretāru, "tajā pašā laikā viņš arī bija tiesīgs paļauties uz ministra rīkojumiem", uzskata pārvalde, secinot, ka Elkšņa darbībā nav disciplinārpārkāpuma pazīmju un lieta ir izbeidzama.

Iekšlietu ministrs Māris Gulbis IeM amatpersonu un citu darbinieku, tostarp bijušo, atbildību par līdzekļu izšķērdēšanu izvērtēs tikai pēc Valsts kontroles pārbaudes rezultātu saņemšanas, informēja ministra preses sekretāre Maija Celmiņa.

Gulbis arī par Elkšņa vainu un viņa turpmākajām darba iespējām IeM lems tikai pēc Valsts kontroles pārbaudes rezultātu izskatīšanas. Ministrs uzskata, ka šis jautājums jārisina kompleksi jo pieļauj, ka citu atbildīgo amatpersonu rīcībā var būt saskatāmas vēl lielāku nelikumību pazīmes, savukārt Elkšņa pārkāpumu izvērtēšana ir "tikai viena neliela epizode šo likumpārkāpumu ķēdītē".

Disciplinārlietu pret Elksni ierosināja iekšlietu ministrs Gulbis, lai noskaidrotu ministrijas austrumu robežas atjaunošanas projektu vadības nodaļā iegādāto apvidus auto "Mitsubishi Pajero" nepieciešamību, kā arī atbilstību likumam. Viena auto vērtība ir vairāk nekā 20 000 latu.

Tāpat par notikušo ierosināta dienesta pārbaude un pēc izmeklēšanas beigām rājiens izteikts Austrumu robežas atjaunošanas projektu vadības nodaļas vecākajam referentam Aivaram Ābolam un konsultantam Ervinam Keišam, bet nodaļas vadītāja pienākumu izpildītājai Ilgai Kuņicinai izteikts aizrādījums.

IeM vēstīja, ka austrumu robežas atjaunošanas projekta ietvaros paredzēts izveidot "mobilo patruļu", kas varētu efektīvi uzraudzīt robežu, tādēļ arī lepnie auto iepirkti. Patruļas izveidei plānots iegādāties kopumā sešas apvidus automašīnas, taču par vēl divu plānoto auto iegādi ministrijā paredzēts rīkot atsevišķu konkursu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!