Foto: DELFI
Rīgas apgabaltiesa šodien nolēma izbeigt tiesvedību Ventspils mēra Aivara Lemberga prasībā pret Latvijas valsti Ģenerālprokuratūras personā un trim prokuroriem par sensitīvu datu izpaušanu un 400 000 latu piedziņu.

Kā ziņots, Lembergs prasību cēlis pret prokuroriem Ilgu Paegli, Juri Jurisu, Jāni Ilsteri, kā arī uzņēmēju Aināru Gulbi.

Rīgas apgabaltiesa šodien noraidīja Lemberga prasību pret uzņēmēju Gulbi.

Šodien pasludināto spriedumu 20 dienu laikā no 30.novembra būs iespējams pārsūdzēt Augstākajā tiesā. Lemberga advokāts Jānis Rozenbergs pēc sprieduma pasludināšanas pieļāva, ka spriedums, visticamāk, tiks pārsūdzēts.

Ģenerālprokuratūras prokurori Gints Bērziņš un Alans Mickevičs pēc sprieduma pasludināšanas žurnālistiem sacīja, ka šāda prasība pēc būtības vērtējama kā bezprecedenta gadījums, kad persona vēršas pret prokuroriem, kuri pilda savus pienākumus. Prokurori pauda pārliecību, ka kriminālprocesuālus jautājumus nevar risināt civilprocesuālā kārtībā, proti, ja prasītājam bija pretenzijas pret prokuroru darbu, viņš varēja sūdzēties kriminālprocesa ietvaros.

Kā ziņots, Lembergs no Gulbja, Jurisa, Paegles un Ilstera lūdza piedzīt 331 241 lata kaitējuma atlīdzību par viņa un "Latvijas Neatkarīgās Televīzijas" šefa Andreja Ēķa privātas telefona sarunas prettiesisku izpaušanu kriminālprocesā neiesaistītām personām, kā arī no Jurisa, Paegles un Ilstera lūgts piedzīt 40 000 latu par ziņu izpaušanu, kas saistītas ar Lemberga slimību, veselības stāvokļa diagnozēm un medicīniskajiem izmeklējumiem.

Tā kā tikuši izpausti krimināllietas materiāli, arī ziņas par personas privāto dzīvi, Lembergs lūdzis ģenerālprokuroru novērst konkrētos cilvēka pamattiesību aizskārumus.

Toreizējais ģenerālprokurors Jānis Maizītis Lemberga lūgumu pilnībā noraidīja. Viņš argumentēja, ka kriminālprocesa gaitā nevar apmierināt absolūti nevienu lūgumu par privātās dzīves noslēpuma - sensitīvu datu - aizsardzību. Tāpat ģenerālprokurors norādīja, ka arī ārpus kriminālprocesa saskaņā ar Prokuratūras likumu neesot iespējams veikt nevienu pasākumu Lemberga tiesību aizsardzībai.

Savā atbildē Lembergam ģenerālprokurors arī tika norādījis, ka šis lēmums ir galīgs, tātad nav ne apstrīdams, ne arī pārsūdzams ne kriminālprocesā, ne arī Prokuratūras likumā noteiktajā kārtībā.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesa 2010.gada maijā apturēja tiesvedību šajā lietā, taču lēmumu tā paša gada jūnijā atcēla Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta.

Apgabaltiesa iepriekš nolēma apturēt tiesvedību Lemberga civilprasībā pret Latvijas valsti, trim prokuroriem un uzņēmēju Gulbi, kamēr nebūs stājies spēkā spriedums krimināllietā, kas atrodas Rīgas apgabaltiesā un kurā apsūdzēti Lembergs, viņa dēls Anrijs un uzņēmējs Ansis Sormulis. Šajā krimināllietā par cietušo atzīts uzņēmējs Gulbis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!