Tuvākajās dienās tiks pieņemts lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu par traģisko ugunsgrēku sociālās aprūpes centrā "Reģi".
Februārī notikušajā ugunsgrēkā gāja bojā 26 cilvēki.

Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras prokurore Aivija Kārkliņa pastāstīja, ka process tiks izbeigts, jo izmeklēšanas gaitā nav izdevies noskaidrot nevienu personu, kas būtu saucama pie kriminālatbildības.

Līdz šim veiktās ekspertīzes par ugunsgrēka izcelšanās iemesliem nav skaidri un nepārprotami norādījušas uz kādu konkrētu ugunsnelaimes cēloni, versijas esot dažādas. Par ļaunprātīgu rīcību un nolaidību gan neesot pamata runāt.

Prokurore sacīja, ka lēmumu par lietas izbeigšanu viņai nācies pieņemt, jo pavisam nesen saņēmusi atteikumu no ekspertiem Rīgas Tehniskajā universitātē, kas vairākus mēnešus nav snieguši atbildi, vai viņi palīdzēs veikt papildu ekspertīzes.

Kārkliņa papildu ekspertīzi lūdza veikt jau vasarā, taču tikai oktobrī saņēmusi pilnīgi noraidošu atbildi. Prokurores rīcībā arī neesot nekādu piespiedu līdzekļu, lai ekspertiem uzliktu par pienākumu šo ekspertīzi veikt.

Prokurore vasarā norādīja: tā kā policijas iestādēs veiktās ekspertīzes nav spējušas atbildēt uz galveno jautājumu, viņa vērsusies pēc palīdzības pie ekspertiem Rīgas Tehniskajā universitātē, pat lūdzot izveidot speciālu ekspertu komisiju, lai atzinums nebūtu vienpusējs. Minētā izglītības iestāde atbildējusi, ka ekspertīzi gan viņi varot veikt, taču viņiem nav nepieciešamā tehnoloģiskā nodrošinājuma.

Šādas iekārtas esot Latvijas Zinātņu akadēmijas Organiskās sintēzes institūtam. Prokurore vērsās arī institūtā, lai saņemtu atļauju ekspertiem izmantot viņu rīcībā esošo aparatūru, taču saņēmusi atteikumu.

Jau vasarā prokurore atzina, ka bez šīs ekspertīzes, kurā cerēja iegūt visas atbildes par ugunsgrēka izcelšanos, kriminālprocesa izmeklēšanā nevar notikt nekāda virzība.

Kuldīgas policijas veiktās izmeklēšanas rezultāti liecināja, ka ugunsgrēks "Reģos" izcēlies īssavienojuma dēļ ēkas bēniņos. Tomēr policijā neviens nespēja paskaidrot, kas bijis īssavienojuma cēlonis. To nevarēja precizēt arī "Reģu" direktora pienākumu izpildītāja Dace Kleinberga, kas norādīja, ka, iespējams, īssavienojums noticis instalācijā.

23.februāra naktī izcēlās ugunsgrēks Alsungas sociālās aprūpes centrā "Reģi", kur uzturējās pirmās un otrās grupas invalīdi ar garīgās atpalicības problēmām. Ugunsgrēkā bojā gāja 26 cilvēki. Šis ir traģiskākais ugunsgrēks Latvijas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!