Foto: LETA
Administratīvā apgabaltiesa piektdien izbeigusi tiesvedību lietās par "Latvenergo" elektroenerģijas tarifiem, kuras bija ierosinātas pēc pašvaldību iesniegumiem, portālam "Delfi" apliecināja tiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa.

Tiesa, izskatot Baldones, Kocēnu, Pļaviņu, Ķekavas, Ķeguma, Skrīveru, Mārupes un Ogres novada pašvaldības lūgumus par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu, pārbaudīja arī pieteikumu pieļaujamību.

Lēmumā tiesa ir atzinusi, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmuma adresāti ir elektroenerģijas saistītie lietotāji, taču pašvaldības neatbilst elektroenerģijas saistītā lietotāja statusam, jo pašvaldības pieder pie tiem elektroenerģijas lietotājiem, kuriem elektroenerģija jāiepērk vispārējā kārtībā – brīvajā elektroenerģijas tirgū.

Līdz ar to pieteicējām nav subjektīvo tiesību pārsūdzēt regulatora lēmumu un apšaubīt tarifa saistītajiem lietotājiem tiesiskumu.

Lēmumus par tiesvedības izbeigšanu var pārsūdzēt Augstākās tiesas Senātā 10 dienu laikā no to pieņemšanas dienas.

Jau vēstīts, ka "Latvenergo" elektroenerģijas gala tarifs patērētājiem no 1.aprīļa pieauga par 21%. Jaunos tarifus piemēros klientiem, kas gadā patērē vairāk par 1200 kilovatstundām. No 1.aprīļa visām mājsaimniecībām par pirmajām 1200 kilovatstundām ir jāmaksā līdzšinējais starta tarifs - 0,0825 lati par kilovatstundu, savukārt no 1201 kilovatsundas tiks piemērots pamata tarifs - 0,1074 lati par kilovatstundu. Lai gan pēc "Latvenergo" aplēsēm, jaunie tarifi skartu tikai apmēram pusi mājsaimniecību, tomēr eksperti šos aprēķinus dēvēja par nekorektiem, norādot, ka jaunā tarifa dēļ visvairāk cietīs trūcīgi cilvēki ar lielu elektrības parētiņu, piemēram, daudzbērnu ģimenes vai invalīdi.

No 1.janvāra elektrībai arī atcelta pazeminātā pievienotās vērtības nodokļa likme, un 12% vietā jāmaksā 22% PVN.

Jaunos tarifus tiesā apstrīdējuši gan atsevišķi deputāti, gan privātpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!