Šodien no Latvijas zvejas kuģa "Astrīda" vraka izceltas vēl divas apkalpes locekļu mirstīgās atliekas, tādējādi Zviedrijas krastā nogādāti četri bojā gājušie zvejnieki, bet pārējie divi apkalpes locekļi tiek uzskatīti par pazudušiem bez vēsts.
Par to informēja Jūras spēku Meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra priekšnieks, jūras kapteinis Hermanis Černovs, kurš šorīt sazinājies ar Zviedrijas krasta apsardzi.

Pašreiz visi izcelšanas darbi ir pabeigti, bet turpmākās darbības uz kuģa korpusa neesot iespējamas, jo tas esot pārāk bīstami kuģa deformācijas dēļ, sacīja Černovs. Pēc viņa vārdiem, ir jāsamierinās ar to, ka divi cilvēki ir pazuduši bez vēsts, jo, strādājot jūrā, tā mēdzot gadīties.

Černovs pieļāva, ka visu atrasto zvejnieku mirstīgās atliekas Latvijā tiks nogādātas vienlaikus un par to rūpējas Ārlietu ministrija un Latvijas vēstniecība Zviedrijā.

Par bojā gājušiem tiek uzskatīti visi seši "Astrīdas" komandas locekļi.

Kā ziņots, oficiāla informācija par kuģa apkalpes sastāvu ir Valsts robežsardzei, taču presei šī informācija netiek izpausta. Aģentūrai LETA no dažādiem ziņu avotiem izdevās noskaidrot, ka uz kuģa atradās kapteinis Jānis Zakolovskis no Ventspils, mehāniķis Viktors Boilovičs, traļmeistars Ingus Puķītis, matrozis Arnis Poriņš, kā arī Igors Nazarovs un Vladimirs Lisenko.

Latvijas zvejnieku meklēšanu un izcelšanu Zviedrija veica saskaņā ar starptautisku konvenciju, kurai pievienojoties, valsts apņemas veikt glābšanu savos teritoriālajos ūdeņos. Pēc Černova vārdiem, Zviedrijas krasta apsardze darbu paveikusi labi, jo šādos gadījumos reti izdodas atrast nogrimušu kuģi. Arī meklēšanas un izcelšanas darbi veikti augstā līmenī.

Savukārt par kuģa vraka likteni būs jālemj kuģa īpašniekam.

Kā ziņots, zvejas kuģim "Astrīda" konstatētie bojājumi ļauj secināt, ka kuģis nogrimis pēc sadursmes. Kuģim atrasti bojājumi kreisajā bortā, kas ir pietiekoši lieli, lai izraisītu grimšanu. Sānā konstatēts saspiedums, kas norāda, ka "Astrīdai" kāds ir uzskrējis. Kā ziņo Zviedrijas krasta apsardze, kuģis nelaimes brīdī bija noenkurojies.

Pēdējo signālu no kuģa "Astrīda" Jūras vides pārvalde saņēmusi 10.maijā plkst.00.14. Kuģis tobrīd atradies atklātā jūrā Zviedrijas ekonomiskās zonas ūdeņos apmēram 200 kilometru attālumā no Liepājas un apmēram 25 kilometru attālumā no Gotlandes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!