Latvijas Banka izsludinātajā atklātajā konkursā par 30 miljonu 1 santīma monētu izgatavošanu un piegādi uzvarējusi Francijas kaltuve "Monnaie De Paris".
Kopumā konkursā piedalījušies seši pretendenti, bet zemāko cenu piedāvājusi "Monnaie De Paris". Kaltuve minēto 1 santīma monētu apjomu apņēmusi nokalt un piegādāt par 159 300 eiro (100 677 lati).

Monētas būs jāizgatavo līdz šā gada 1.jūnijam. Kā sacīja Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes Monētu daļas vadītāja Maruta Brūkle, monētas apgrozībā tiks laistas uzreiz pēc to saņemšanas bankā. "Mēs vienkārši papildinām apgrozības monētu krājumus, jo pašreizējie monētu krājumi ir izsīkuši," stāstīja Brūkle.

Pēc Brūkles sniegtās informācijas, Latvijas Banka nav plānojusi pasūtīt jaunas citu nominālu monētas, jo pēc pārējām monētām pieprasījumu banka var segt. "Visticamāk, nākamo monētu pasūtījumu veiksim tikai pēc vairākiem gadiem," sacīja Brūkle.

Jaunā viena santīma monēta no līdzšinējām monētām neatšķirsies. Vienīgā atšķirība ir tā, ka monētai būs iekalts izlaiduma gads - 2003.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!