Foto: LETA
Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) plānotā reorganizācija, kā dēļ iecerēts būtiski samazināt vadītāju līmeni, iekavēsies par aptuveni mēnesi, salīdzinot ar iepriekš plānoto, atzina ministrs Roberts Ķīlis.

Paredzēts, ka jaunā struktūra sāks darboties 21.maijā.

Iepriekš ministrija jaunajā veidolā plānoja sākt strādāt aprīļa vidū, taču process aizkavējies, jo pēc valdības lēmuma 13.martā divas nedēļas novilcināta jaunā IZM nolikuma saskaņošana.

"Saskaņojumu jaunajam nolikumam novilka divas nedēļas. Saskaņojumu saņēmu 27.martā," teica Ķīlis.

Līdz ar saskaņojuma saņemšanu varēja virzīties tālāk ar IZM reorganizāciju. Ķīlis pavēstīja, ka parakstījis jauno IZM amata vietu sarakstu, paredzot par vairāk nekā 50 vietām samazināt darbinieku skaitu. "Pašlaik vēl nav runa par konkrētiem cilvēkiem, bet par amata vietām," piebilda ministrs.

Ķīlis arī pieļāva, ka ne uz visiem valsts sekretāra vietnieka un viena departamenta direktora amatiem tiks sludināti atklāti konkursi.

"Iepriekš bija tāda doma, bet varbūt ne uz visiem sludināsim, bet kādu no esošajiem paaugstināsim," paskaidroja Ķīlis.

Pašlaik arī tiek nopietni vērtētas iespējas IZM pārcelties uz citām telpām, taču nekādi lēmumi vēl nav pieņemti.

Jau vēstīts, ka Ķīlis marta sākumā nolēma reorganizēt IZM, kas paredz būtiski optimizēt un vienkāršot ministrijas pārvaldes struktūru, samazinot birokrātiju un darbinieku skaitu.

Kopējais amata vietu skaits IZM saruks par gandrīz ceturtdaļu jeb aptuveni piecdesmit amata vietām – no 234 līdz mazāk nekā 180. Darbinieku skaita samazināšana nenotiks mehāniski, bet gan izvērtējot katra darbinieka rezultātus.

Jaunajā struktūrā būs tikai četri līmeņi – valsts sekretārs un viņa vietnieks, kas vienlaikus būs arī departamenta direktors, kā arī departamenta direktora vietnieks un vecākais referents. Pēc reorganizācijas būs pieci valsts sekretāra vietnieki–departamenta direktori.

IZM reorganizācija vienkāršos pārvaldes struktūru, līdzšinējo deviņu departamentu vietā izveidojot sešus – Izglītības departamentu, Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamentu, Sporta, jaunatnes un valodas departamentu, Struktūrfondu, starptautisko lietu un finanšu instrumentu departamentu, Nodrošinājuma un finanšu departamentu, kā arī Politikas iniciatīvu ieviešanas un attīstības departamentu, kura vadītājs gan nebūs valsts sekretāra vietnieks, bet šā departamenta direktors būs tieši pakļauts valsts sekretāram.

Valsts sekretāra vadībā būs vēl divas struktūrvienības – Iekšējā audita un Personāla daļa.

Savukārt IZM nodaļu skaits saruks no 30 līdz divām.

IZM reorganizācija notiek saskaņā ar Valda Dombrovska valdības deklarācijā pausto apņemšanos: "Veidosim nelielu, efektīvu, motivētu un uz rezultātu orientētu valsts pārvaldi [...], lai panāktu efektīvāku un caurredzamāku resursu izmantošanu un samazinātu administratīvo slogu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!