Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sociālās korekcijas izglītības iestādes "Strautiņi" direktoram Jurijam Jevdokimovam piemērojusi disciplinārsodu - izteikusi rājienu un lūgusi līdz 19.oktobrim novērst Izglītības valsts inspekcijas (IVI) un IZM Iekšējā audita departamenta veiktajās pārbaudēs "Strautiņu" darbībā konstatētos trūkumus.
Pēc 19.oktobra IZM iepazīsies ar Jevdokimova ziņojumiem, apmeklēs "Strautiņus", lai iepazītos ar nepilnību novēršanas rezultātiem un lems par direktora palikšanu amatā, aģentūru LETA informēja IZM Komunikāciju nodaļā.

IZM sadarbībā ar "Strautiņiem" un sociālās korekcijas izglītības iestādi "Naukšēni", citām ministrijām un to padotības iestādēm ir uzsākusi pasākumu kopumu, kuru īstenošana uzlabos sociālo korekciju izglītību iestādēs, novērsīs līdz šim konstatētās nepilnības normatīvajos aktos un nodrošinās izglītojamo drošību, kā arī novērsīs bēgšanas gadījumus no "Strautiņiem", pārliecināta ir ministrija.

2007.gada 26.septembrī IZM paredzēta jaunās sociālās korekcijas programmas prezentācija. Programmā īpaši akcentēta individuālā sociālā korekcija, kas paredzēs, ka ikvienam bērnam sociālais pedagogs, psihologs un audzinātājs izstrādā individuālu sociālās korekcijas plānu un pēc noteiktas sistēmas seko līdzi tā īstenošanas gaitai.

Sociālās korekcijas programma paredz trīs posmus - vērtībizglītība un sagatavošana dzīvei sabiedrībā, darba prasmju, tehnoloģiju apguve un karjeras izglītība, kā arī audzēkņu reintegrācija. Jaunās programmas īstenošana paredz, ka tiks palielināts sociālo pedagogu un izglītības psihologu skaits - uz 16 bērniem viena sociālā pedagoga amata vienība, bet uz pašlaik "Strautiņos" esošo audzēkņu skaitu divas psihologa amata vienības, esošo 0,5 vietā.

Lai veiksmīgi īstenotu jauno programmu, "Strautiņu" pedagogi ir iepazinušies ar jauno programmu, tāpat ir noticis pieredzes apmaiņas brauciens uz "Talsu Krīžu Centru", kurā pedagogi konsultēti par individuālā sociālās korekcijas plāna izstrādi un īstenošanu. Darba grupa, kas izstrādāja jauno sociālās korekcijas programmu un kurā bija arī IZM un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas pārstāvji darbu turpinās, lai izvērtētu, kā "Strautiņi" un "Naukšēni" realizē programmu.

Pašlaik tiek strādāts pie vajadzībām atbilstoša nožogojuma izveides, tāpat "Strautiņu" teritorijā sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas Valsts policijas Galvenās kārtības pārvaldes apvienību "Apsardze" tiek izstrādāts mūsdienīgas videonovērošanas sistēmas projekts teritorijā un gaiteņos, kas ļaus savlaicīgi konstatēt bēgšanas gadījumus, fiksēt vardarbības mēģinājumus audzēkņu vidū un tāpat fiksēt izglītības iestādes personāla darba pienākumu veikšanas precizitāti un kvalitāti.

Pašlaik norit darbs pie projektu izstrādes un saskaņošanas, kā arī iepirkuma procedūras veikšanas. IZM ir iesaistījusi savus iepirkumu speciālistus, lai konkurss noslēgtos savlaicīgi un bez starpgadījumiem. Nožogojuma pārveides darbus un videonovērošanas sistēmas ierīkošanu plānots pabeigt līdz šī gada beigām.

Nākamajā gadā paredzēts izbūvēt soda izolatoru, lai "Strautiņi" nodrošinātu divu stingrību režīmus, kas nodrošinātu audzēkņu disciplinētību, un iestādē būtu sistēma, kas bērnus un jauniešus mudinātu apzināties, ka jebkurai rīcībai ir atbilstošas sekas.

"Naukšēnos" šāds izolators ir izveidots un ievērojami atvieglo darbu ar iekšējās kārtības noteikumu pārkāpējiem.

IZM, izvērtējot iesāktos darbus un īstenojamās ieceres, uzstāj, lai Jevdokimova darbība "Strautiņu" sakārtošanā būtu aktīvāka un inovatīvāka, kā arī IZM rūpīgi sekos līdzi tam, lai līdz 19.oktobrim ne tikai tiktu panākts situācijas uzlabojums saistībā ar pārbaudēs konstatēto nepilnību novēršanu, bet arī veiksmīgi turpinātos iesākto pasākumu realizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!