Izglītības un zinātnes ministrija skaidro, ka 1994.gada izstrādāto vispārējās izglītības standartu apstiprināšana valdībā ir tikai formalitāte dokumentu sakārtošanai, un paši standarti netiks mainīti. Jaunus standartus, kas atbilstu valsts attīstības interesēm, ministrija vēl izstrādā, informēja IZM sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Kutraitis.
Ministrija norāda, ka saistībā ar veco izglītības standartu apstiprināšanu satraukumam nav pamata. Saskaņā ar 2005.gada 16.jūnija grozījumiem Vispārējās izglītības likumā ir noteikts, ka Ministru kabinets apstiprina valsts vispārējās izglītības standartus un mācību priekšmetu standartus.

Līdz šim standartu apstiprināšana bija Izglītības un zinātnes ministrijas kompetence, taču līdz ar likuma deleģējuma maiņu, tīri formāli šie standarti tagad jāapstiprina Ministru kabinetam. Tāpēc tei tiek virzīti izskatīšanai valdībā. Apstiprinot šos dokumentus Ministru kabineta noteikumu formā, nemainās nedz mācību satura būtība, nedz mērķi, nedz prasības, bet gan tikai dokumentu statuss.

Vispārējās izglītības likums nosaka, ka Ministru kabinetam jāapstiprina izglītības standarts. Standarts nosaka izglītības sistēmas mērķus, uzdevumus, prasības; paredz ko mācīt un kādas ir katra konkrētā mācību priekšmeta prasības. Izejot no standarta, tiek izstrādātas mācību programmas.

Ministrija šobrīd strādā pie jauna mācību satura izstrādes vispārējā vidējā izglītībā, lai pēctecīgi pamatizglītības satura reformai un atbilstoši valsts interesēm notiktu vidējās vispārējās izglītības satura reforma un izglītības kvalitātes uzlabošana. Uzmanība tiek pievērsta tam, lai valsts stratēģiskās attīstības mērķi un uzdevumi, izmantojot izglītības sistēmas sniegtās iespējas, tiktu realizēti skolās.

Izglītības satura un eksaminācijas centrs izstrādājis vispārējās vidējās izglītības koncepcijas projektu. Paralēli tiek strādāts pie jauniem mācību priekšmetu standartiem un mācību priekšmetu programmu paraugiem ar kuriem skolotāji un interesenti varēs iepazīties šā gada rudenī. Visos mācību priekšmetos jaunā mācību satura apguve vidējā izglītībā tiks uzsākta 2008./09. mācību gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!