Foto: LETA
Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) atbilstoši ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) rezolūcijai līdz ceturtdienai Valsts kancelejā bija jāiesniedz virkne dokumentu, lai 5.marta valdības sēdē varētu izskatīt studiju programmu licencēšanas un studiju virzienu akreditācijas jautājumus, tomēr prasītie dokumenti šodien netika iesniegti.

Kā  sacīja izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa padomnieks Reinis Tukišs, dokumentus ministrija iesniegs rīt, 1.martā. Viņš kavēšanās iemeslus skaidro ar to, ka premjera rezolūcija paredz ļoti apjomīgas informācijas sagatavošanu. Tukišs norādīja, ka ministrijā ļoti intensīvi strādā pie atbilžu gatavošanas.

Jau vēstīts, ka premjers IZM uzdeva iesniegt detalizētu informāciju par Eiropas Sociālā fonda projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" uzraudzības un kontroles gaitu visās projekta īstenošanas stadijās, konkrēti norādot konstatētās nepilnības, par tām atbildīgās ministrijas un tās padotības iestāžu amatpersonas, kā arī priekšlikumus nepilnību novēršanai, iepriekš informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Tāpat premjers no ministrijas sagaida detalizētus priekšlikumus, lai nodrošinātu studiju programmu licencēšanu un studiju virzienu akreditāciju Augstskolu likumā noteiktajā termiņā un saskaņā ar šim mērķim paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem.

IZM jāsagatavo un jāiesniedz valdībai arī detalizēta informācija par Vācijas augstākās izglītības akreditācijas aģentūras uzdevumiem un kompetenci akreditācijas procesā, kā arī ar to slēdzamo līgumu projektus.

Ministrijai jāiesniedz arī priekšlikumi par nepieciešamajiem pasākumiem, lai turpmāk uzlabotu ministrijas kā atbildīgās iestādes pārziņā esošo Eiropas Savienības fondu projektu uzraudzību un kontroli jau no projektu izstrādes un sagatavošanas posmiem, īpašu uzmanību pievēršot iespējamo interešu konflikta situāciju novēršanai.

IZM piedāvā trīs tālākos situācijas risinājumus. Pirmais - akreditācijas procesa turpināšana, izmantojot projekta rezultātus, otrais - akreditācijas procesa turpināšana, daļēji izmantojot projekta rezultātus, bet trešais - akreditācijas procesa turpināšana, neizmantojot projekta rezultātus.

Pamatojoties uz projekta rezultātiem, bija iecerēts veikt studiju virzienu akreditāciju. To, ka Augstākās izglītības studiju programmu izvērtējums nav izmantojams, pavēstījis Ķīlis. Aizdomas par nepilnīgi veiktu darbu apstiprinot auditorfirmas SIA "Deloitte Latvia" veiktā audita rezultāti. Pagaidām gan audita ziņojumam ir ierobežotas pieejamības statuss, taču ministrija meklē risinājumus, lai to noņemtu.

Februāra sākumā atklātā konkursā par institūciju, kas IZM deleģējumā organizēs augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu, izraudzīta Vācijas Augstākās izglītības akreditācijas aģentūra ASIIN. Deleģējuma līgums ar aģentūru gan pagaidām vēl nav parakstīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!