Par Lielupes piesārņošanu oktobra vidū uzsāktā kriminālprocesa virzību kavē no Valsts Vides dienesta nesaņemtais videi nodarīto zaudējumu aprēķins. VVD skaidro, ka pilnus aprēķinus dienestam vēl nav iesniegusi Zivju resursu aģentūra, tikmēr izmeklēšana šajā lietā spiesta “buksēt”.
Jelgavas pilsētas prokuratūras prokurors Ilvars Kunigs Portālam “Delfi” apliecināja, ka visa pieprasītā informācija no valsts Vides dienesta joprojām nav saņemta. Atbildes uz izmeklētāju jautājumiem grupa saņēmusi, apmeklējot VVD, kur arī dienests iesniedza prasīto dokumentu kopijas, taču tālāk no vides sargiem iniciatīva netika izrādīta.

Valsts Vides dienestā portālam “Delfi” norādīja, ka izmeklētājiem sniegta visa informācija, izņemot zaudējumu aprēķinus, kurus kavē Zivju resursu aģentūra. Taču VVD cer, ka tie tiks saņemti tuvākajā laikā un nodoti izmeklēšanas grupai.

Kunigs atzina, ka bez visas pieprasītās informācijas tālākas procesuālās darbības kriminālprocesā tiek bremzētas.

VVD arī skaidro, ka nevar atbildēt par disciplinārlietu, kas ierosināta pret Jelgavas reģionālās vides pārvaldes vadītāju Hardiju Verbeli par atļauju “Jelgavas Cukurfabrikai” palielināt pieļaujamo vides piesārņojumu limitu. Ņemot vērā Verbeļa paskaidrojumus, lietas izskatīšanas laiks pagarināts līdz decembrim.

Jau ziņots, ka Jelgavas prokuratūra 13.oktobrī pieņēmusi lēmumu uzsākt kriminālprocesu saistībā ar šā gada septembrī notikušo Lielupes piesārņojumu. Process uzsākts par nodarījumu grupu, kas paredzēti Krimināllikuma nodaļā par noziedzīgiem nodarījumiem pret dabas vidi.

Līdz tam prokuratūra nav saņēmusi nevienu iesniegumu vai pieteikumu saistībā ar upes piesārņošanu un nodarīto kaitējumu. Process uzsākts, pamatojoties uz informāciju, kas tiek atspoguļota masu saziņas līdzekļos un Jelgavas reģionālās vides pārvaldes sniegto sākotnējo informāciju.

Vairākkārtējā zivju slāpšanā Lielupē tika vainota “Jelgavas cukurfabrika”. Vides inspektori secināja, ka upi piesārņoja cukurfabrikas notekūdeņi. Vides ministrs Raimonds Vējonis uzdeva cukurfabrikai apturēt notekūdeņu ieplūdi Lielupē. Fabrika pilnībā apturēja ražošanu, bet atsāka to pēc notekūdeņu sistēmas modernizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!