Foto: PantherMedia/Scanpix
Statistikas dati liecina, ka, kopš attiecīgajām likumdošanas izmaiņām, izņemto jauno psihoaktīvo vielu jeb tā dēvētā spaisa daudzums ir samazinājies par 50%, intervijā LTV sacīja Iekšlietu ministrijas (IeM) Parlamentārā sekretāre Evika Siliņa.

Tas nozīmējot, ka spaisa lietotāju skaits ir samazinājies. Siliņa norādīja, ka spaisu šobrīd iegādāties potenciālajam lietotājam ir sarežģīti. Vienlaikus likumsargi atzīst, ka to joprojām var izdarīt internetā un šī joma būšot nākamā aktualitāte.

Siliņa arī pastāstīja, ka patlaban narkotiku lietotāji visbiežāk pērkot marihuānu, kas liecina, ka ir palielinājusies arī spaisa cena. Policija ir arī atklājusi, ka nelegālo narkotiku tirgū no jauna ir parādījies kokaīns, kas savukārt demonstrē to, ka ir cēlusies arī cilvēku labklājība, jo šī narkotika ir dārga.

Saeima pērn pieņēma grozījumus Krimināllikumā, paredzot kriminālatbildības piemērošanu jauno psihoaktīvo vielu tirgotājiem.

Par jaunas psihoaktīvas vielas vai tāda to saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai realizēšanu paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs, naudas sods un policijas kontrole uz laiku līdz trim gadiem.

Savukārt par darbībām, kas izraisījušas smagas sekas, sodīs ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!