Foto: morgueFile
Šomēnes saņemts Centrālās zemes komisijas (CZK) pēdējais lēmums par īpašuma tiesību atzīšanu bijušajiem īpašniekiem, kas nozīmē, ka ir izpildīts pēdējais zemes reformas uzdevums. Kopumā īpašuma tiesības tika atzītas 964 personām, kas saņēma 2547 zemes vienības 11 872 hektāru platībā, informē zemes reformu koordinējošā iestāde Valsts Zemes dienests (VZD).

Saskaņā ar likumā "Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos" noteikto bijušajiem zemes īpašniekiem līdz 2007.gada beigām CZK bija jāiesniedz pieprasījums par zemes īpašuma tiesību atjaunošanu. Savukārt, ja īpašuma tiesību atjaunošanas pieprasījuma iesniegšanas brīdī personu rīcībā nebija dokumentu, kas apliecina zemes īpašuma un mantošanas tiesības, tos varēja iesniegt līdz 2008.gada 1.septembrim.

Darbu pie iesniegumu un dokumentu izvērtēšanas VZD kopā ar CZK uzsāka 2009.gadā, izmantojot VZD rīcībā esošos kadastra datus un arhīvu dokumentus. Savukārt 2010.gadā sadarbībā ar pašvaldībām tika sagatavots brīvo zemes vienību piedāvājums pretendentiem un uzsākts dokumentu sagatavošanas process īpašuma tiesību atzīšanai.

Sākotnēji tika saņemti pieteikumi no 1066 personām, kuras pretendēja atjaunot īpašuma tiesības uz aptuveni 13 000 hektāru zemes. Izvēlei īpašuma tiesību atjaunošanai tika piedāvāts nedaudz vairāk par 24 000 hektāru zemes - kopumā 7400 zemes vienības gan lauksaimniecībai, gan mežsaimniecībai, gan citām vajadzībām lauku apvidos.

Īpašuma tiesības tika atzītas 964 personām, kas saņēma 2547 zemes vienības 11 872 hektāru platībā, savukārt pārējām personām īpašuma tiesību process tika atteikts vai nu pēc pašu vēlēšanās, vai arī tāpēc, ka personas nepildīja normatīvajos aktos noteiktos pienākumus.

"Īpašuma tiesību atgūšanas process uz reformas pabeigšanai paredzētajām zemēm bija sarežģīts, tomēr sadarbībā ar CZK un pašvaldībām uzticēto uzdevumu VZD veiksmīgi izpildījis. Nozīmīga loma šī uzdevuma izpildē bija zemes pretendentiem. Mazāk grūtību tas sagādāja tiem, kuri zināja, kādam mērķim atgūto zemi vēlēsies izmantot," norāda VZD Zemes pārvaldības procesu daļas vadītāja Judīte Mierkalne.

Zemes reforma tika uzsākta 1990.gadā, un tās pamatmērķis bija atdot bijušajiem īpašniekiem zemes īpašumus, kas tiem Latvijas teritorijā piederēja 1940.gada 21.jūlijā un tika nacionalizēti, kā arī nodrošināt iespēju pārējiem Latvijas iedzīvotājiem iegūt zemi īpašumā, tā pārkārtojot zemes lietošanas un īpašuma tiesiskās, sociālās un ekonomiskās attiecības uz tirgus ekonomiku.

Zemes reformas rezultātā zemes īpašumu skaits Latvijā pārsniedzis 745 000 robežu. Tomēr zemesgrāmatā joprojām nav nostiprinātas īpašuma tiesības uz 143 536 jeb 19,25% šo zemes īpašumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!