Četri Izraēlas parlamenta Kneseta pārstāvji, kas trešdien ieradīsies Latvijā, izteikuši vēlēšanos tikties ar "Bankas Baltija" krimināllietā tiesājamo bankas vadītāju Aleksandru Laventu, ar kuru vēlas apspriesties par viņa iesniegto prasību Eiropas Cilvēktiesībā tiesā.
Taču tiesa tikšanos atteikusi, jo prasība nav noformēta nedz Izraēlas parlamenta, nedz Eiropas Cilvēktiesību tiesas uzdevumā.

Iesniegumu ar lūgumu viesiem tikties ar Laventu tiesnesei Inārai Šteinertei nosūtījis Saeimas frakcijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) vadītājs Jānis Jurkāns.

Jurkāns pastāstīja, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesas prasības pieteikumu Lavents nosūtījis arī frakcijai, tāpat PCTVL saņemti arī tiesas jautājumi valdībai. Kneseta pārstāvji par Laventa lietu interesējušies pie Latvijas vēstnieka Izraēlā Jāņa Lovnika, kā arī pie PCTVL, jo tā bijusi informēta par notiekošo.

Tiesnese Ināra Šteinerte informēja, ka Izraēlas pārstāvjiem netiks dota atļauja tikties ar Laventu, jo viņi savu vizīti nav formējuši ne Izraēlas parlamenta, ne Cilvēktiesību tiesas uzdevumā. Tā arī neesot formēta ar Latvijas Ārlietu ministrijas starpniecību.

Tikšanās neesot iespējama, jo krimināllietā notiek tiesu debates.

Kneseta pārstāvji Latvijā ieradīsies pēc Jurkāna uzaicinājuma un deputāts izteica cerību, ka izdosies noorganizēt viesu tikšanos ar tieslietu ministri Ingrīdu Labucku, Saeimas Cilvēktiesību komisijas vadītāju Antonu Seikstu un prezidentes padomnieci un Apžēlošanas dienesta vadītāju Ritu Aksenoku.

Jau ziņots, ka Lavents iesniedzis prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā, jo izmeklēšanas laikā un tiesā tiekot pārkāptas viņa tiesības. Tiesa Laventa prasību ir pieņēmusi un jau nosūtījusi jautājumus Latvijas valdībai.

Tikmēr "Bankas Baltija" krimināllietā Rīgas apgabaltiesā notiek tiesu debates un pašlaik savu aizstavības runu ir sākusi Laventa advokāte Irina Kauke.

Prokurors Laventam pieprasīja piemērot 13 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju, prezidentam Tālim Freimanim - deviņus gadus ar mantas konfiskāciju, Alvim Līdumam - sešus gadus. Prokurors arī vēlas, lai visiem tiesājamajiem liegtu nodarboties ar uzņēmējdarbību piecus gadus.

Tiesājamos prokuratūra apsūdz naudas sistēmas graušanā ar nodomu vājināt Latvijas Republiku, mantas piesavināšanā lielos apjomos, dokumentu viltošanā, kaitniecībā un citos noziegumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!