Iztrādāts rīcības plāns nepilngadīgo aizsardzībai pret dzimumnoziedzniekiem. Tieslietu minitrijas (TM) iztrādātais rīcības plans paredz sabiedrības izglītošanu un iesaistīšanu dzimumnoziegumu ierobežošanā.
Plānā ietverti pasākumi attiecībā uz profilakses pasākumiem, piemēram, jāizstrādā speciālas apmācību programmas pedagogiem un skolu administrāciju pārstāvjiem par to, kā runāt ar bērniem pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs par drošību un sevis pasargāšanu, kā arī jāizstrādā rekomendācijas pedagogiem pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs un skolu administrācijai, bāriņtiesu darbiniekiem.

Ar rīcības plānu paredzēts pilnveidot sodu politiku, kā piemēru minot iespēju visu Krimināllikuma nodaļā par noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību iekļauto pantu sankcijas papildināt ar papildsodu – policijas kontroli.

Kā noteikts rīcības plāna projektā, nepieciešama arī personu, kuras izdarījušas noziedzīgus nodarījumus pret tikumību un dzimumneaizskaramību, uzraudzības un ārstēšanas prakses uzlabošana, kā arī starpinstitucionālās sadarbības attīstīšana. Rīcības plānā ietverts gan īstenojamo pasākumu laika grafika plānojums, gan papildus nepieciešamā finanšu aprēķins, gan arī noteiktas par pasākumu īstenošanu atbildīgās institūcijas. Plāna apstiprināšanās gadījumā TM būs jāiesniedz pārskats par rīcības plāna īstenošanas gaitu līdz 2009.gada 1.martam un 2011.gada 1.martam.

Rīcības plāna anotācijā teikts, ka ņemot vērā pēdējā laika notikumus valstī un sabiedrībā valdošo satraukumu, īpaši aktuāls ir kļuvis jautājums par sabiedrības un īpaši nepilngadīgo aizsardzību pret noziedzīgiem nodarījumiem pret dzimumneaizskaramību jeb dzimumnoziegumiem, šo dzimumnoziegumu izdarījušo personu īpašas uzraudzības nepieciešamību un citiem pasākumiem, kas ļautu efektīvāk aizsargāt sabiedrību kopumā.

Dzimumnoziedznieku resocializācijai būtu jānotiek ne tikai brīvības atņemšanas iestādē, kad persona jau izcieš sodu par izdarīto noziedzīgo nodarījumu, bet arī tad, kad tā izcietusi brīvības atņemšanas sodu un atgriezusies sabiedrībā, uzstaka TM. Līdz ar to ļoti būtiski ir izveidot sistēmu, kas nodrošinātu dzimumnoziegumu profilaksi, notikušo noziegumu efektīvu izmeklēšanu, savlaicīgu palīdzību un atbalstu noziegumos cietušajām personām, kā arī sabiedrības izglītošanu, informējot to par iespējām ziņot par notikušajiem dzimumnoziegumiem, teikts anotācijā. Liela nozīme ir arī ārstēšanas un resocializācijas procesam brīvības atņemšanas iestādē un Valsts probācijas dienestā.

TM 2007.gada vasarā organizēja diskusijas, kurās piedalījās pārstāvji no ieinteresētajām institūcijām un diskusiju rezultātā TM izstrādājusi šo rīcības plānu, lai novērstu vai mazinātu apdraudējumu. Rīcības plānā ir apkopoti gan institūciju jau īstenotie pasākumi, gan plānoti jauni pasākumi, kas ļautu samazināt minēto apdraudējumu, gan aprēķināts šī plāna īstenošanai nepieciešamais papildus valsts budžeta līdzekļu apjoms.

Ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts rīcības plāns nepilngadīgo aizsardzībai no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību. Rīcības plāna projektu izstrādājuši (TM) speciālisti.

Rīcības plāna projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Ārlietu, Bērnu un ģimenes lietu, Iekšlietu, Izglītības un zinātnes, Labklājības, Labklājības, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu un Veselības ministrijām, Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātam, Latvijas Pašvaldību savienībai, Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariātam, Ģenerālprokuratūrai, Valsts kancelejai un Tiesībsarga birojam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!