Iztikas minimuma patēriņa groza vērtība septembrī, salīdzinot ar augustu, pieaugusi par 2,98 latiem, sasniedzot 135,6 latus, liecina Centrālās statistikas pārvaldes informācija.
Šā gada janvārī iztikas minimums bija 124,33 lati, februārī – 125,83 lati, martā -127,83 lati, aprīlī – 129,05 lati, maijā – 130,16 lati, jūnijā- 132,02 lati, jūlijā – 133,58lati, bet augustā – 132,62 lati.

Pērn septembrī iztikas minimums bija 118,86 lati, un gada laikā tas pieaudzis par 14%.

Pilna iztikas minimuma patēriņa preču un pakalpojumu groza vērtība tiek aprēķināta vidēji vienam Latvijas iedzīvotājam. Dzimuma, vecuma vai teritoriālajā dalījumā pilna iztikas minimuma patēriņa preču un pakalpojumu groza vērtība netiek rēķināta.

Tāpēc "grozā ielikti" gan bērnam, gan sievietei, gan vīrietim paredzēti apavi, apģērbi un citi individuālā patēriņa priekšmeti, "lieko" priekšmetu un pakalpojumu patēriņa vērtību eventuālā gadījumā katrs iedzīvotājs varētu izmantot atbilstoši savām personiskajām vajadzībām un ieskatiem.

Pilna iztikas minimuma patēriņa preču un pakalpojumu groza lietiskais saturs un patēriņa normatīvi noteikti ar Ministru Padomes 1991.gada 8.aprīļa lēmumu "Par iedzīvotāju naudas ienākumu indeksācijas nodrošināšanu" un ietver pārtikas preces (39 veidu pārtikas produkti), nepārtikas preces (109 preces, tai skaitā arī ilgtermiņa lietošanas) un pakalpojumus (26 nosaukumi), kuru apjomam būtu jānodrošina cilvēkam minimālo iztikas līmeni. 4 % no kopējās "groza" vērtības netiek identificēti un tiek attiecināti uz pārējiem maksājumiem. Centrālā statistikas pārvalde nav tiesīga veikt kādas normatīvajā aktā noteiktās groza struktūras vai patēriņa normatīvu izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!