Latvijas 100 apdraudētāko kultūras pieminekļu sarakstā, kuru paredzēts izdot tuvojoties Eiropas Kultūras mantojuma dienām, iekļauta Rīgas vēsturiskā centra plānojuma struktūra, apbūves mērogs un raksturs, Cēsu viduslaiku pils un Bauskas pilsdrupas ar parku.
Kā liecina Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) interneta mājas lapā pieejamā informācija, visvairāk no sarakstā iekļautajiem pieminekļiem atrodas Rīgā.

Bez Rīgas vēsturiskā centra sarakstā iekļauta Rīgas koka apbūve, Brāļu kapu ansamblis, Rīgas pils ar bastionu fragmentiem, Doma baznīcas un klostera ansamblis, Daugavgrīvas cietokšņa apbūve, dārzu un parku arhitektūras ansamblis "Lielie kapi", vairākas dzīvojamās mājas un noliktavas ēka Miesnieku ielā.

Rīgas rajona apdraudētāko pieminekļu vidū ir Siguldas pilsdrupas. Savukārt Jūrmalā par vienu no apdraudētākajiem atzīts Ķemeru parks ar parka arhitektūru.

Tāpat 100 apdraudētāko kultūras pieminekļu sarakstā atrodama Limbažu viduslaiku pils, Cesvaines pils, Kandavas pilsdrupas un Pulvertornis, Smiltenes pilsdrupas, Liepājas Sv.Trīsvienības luterāņu baznīca, Kuldīgas pilsdzirnavas, Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornis, Daugavpils cietokšņa apbūve, Kokneses pilsdrupas un vēl vairāk nekā 70 lielāki un mazāki kultūrvēsturiskie objekti visā Latvijā.

Kā jau ziņots, šogad gadskārtējo Eiropas kultūras mantojuma dienu tēma būs "100 apdraudētākie kultūras pieminekļi Latvijā".

Kā skaidroja VKPAI pārstāvji, tēma izvēlēta ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību objektiem, kas ir kritiskā stāvoklī.

Eiropas kultūras mantojuma dienas no 10.septembra līdz 12.septembrim iecerētas kā akcija, kurā sabiedrībā pazīstami cilvēki - politiķi, sabiedriskie darbinieki u.c, kā arī ikviens sabiedrības pārstāvis varēs uzņemties aizbildniecību par kādu no 100 apdraudētākajiem kultūras pieminekļiem un gada garumā palīdzēt šiem objektiem tikt pasargātiem no iznīcības finansiāli, palīdzot piesaistīt papildu līdzekļus, organizējot sakopšanas darbus u.tml.

Jau ziņots, ka saskaņā ar VKPAI datiem 2003.gadā no valsts aizsardzībā esošajiem kultūras pieminekļiem18% bija labā stāvoklī, 45% - apmierinošā, 32% - sliktā, 4% - avārijas stāvoklī un 1% - daļēji vai pilnīgi gājuši bojā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!