Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) lūgs tiesībsargājošajām iestādēm izvērtēt Rīgas Aviācijas universitātes (RAU) likvidatores Māras Ļūļas-Frankēvicas darbību, iespējams, nelikumīgi pārdodot augstskolas īpašumu.
Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis sarunā ar žurnālistiem ceturtdien pieļāva, ka likvidatores darbībā saskatāmas korupcijas pazīmes, jo vairāki RAU īpašumi pārdoti par ļoti zemām cenām.

Ministrs informēja, ka "liela daļa likvidatores darījumu ir noslēgti par neadekvātu cenu un pretēji sabiedrības interesēm, kā arī pārkāpjot likumu prasības".

Viņš stāstīja, ka divus tenisa laukumus Ļūļa-Frankēvica pārdevusi par pieciem simtiem latu, lai gan zeme vien maksā apmēram 40 tūkstošus latus. "Tenisa laukumi pārdoti par 15 gadus veca "opeļa" cenu, lai gan to vērtība ir jauna S klases "mersedesa" cenā," tēlaini sacīja Šadurskis.

Viņš arī norādīja, ka likvidatore pārdevusi valsts nekustamo īpašumu, noformējot tikai pavadzīmi un neiereģistrējot šo darījumu IZM, lai gan likumi valsts īpašumu atsavināt atļauj tikai valdībai.

Likvidatore tenisa laukumus pārdevusi privātpersonai, lai gan pirmais piedāvājums būtu jāadresē valsts institūcijai. "Aizdomīgi ir arī tas, ka viņa šo nekustamo īpašumu pārdevusi laikā, kad līdz viņas pilnvaru izbeigšanai bija palikusi tikai viena diena," atzīmēja Šadurskis.

Viņš vainoja Ļūļu-Frankēvicu arī kādas deviņstāvu mājas elektrības apakšstacijas pārdošanā par 980 latiem. "Nav vispār skaidrs, kā apakšstaciju var pārdot, jo tā ir neatņemama dzīvojamās ēkas sastāvdaļa. Tas būtu tāpat, ja kāds iedomātos pārdot dzīvojamās ēkas liftu," sacīja ministrs. Apakšstacijas mēneša apgrozījums ir 5744 kilovati.

Ministrs arī norādīja, ka Ļūļa-Frankēvica noslēgusi vairākus zemes nomas līgumus, tos nereģistrējot IZM, tādēļ tie nav stājušies spēkā. Tomēr likvidatore par noslēgtajiem līgumiem iekasē nomas maksu. Šadurskis norādīja, ka "zemes nomas līgumi noslēgti par tik zemām cenām, ka rada aizdomas par koruptīviem darījumiem".

RAU likvidatore veikusi, pēc ministra domām, "aizdomīgus darījumus ar angāra ēku". 1993.gadā ēka atdota Rīgas galdniecības arodvidusskolai, bet 2000.gadā likvidatore to iznomājusi divām juridiskām personām un iekasējusi nomas maksu. "Šādā veidā noslēgti iznomāšanas līgumi par mantu, kas iznomātājam vairs nepieder. Dīvaini, ka skola neiebilst pret šādu situāciju," sacīja ministrs.

Ar zvērinātu advokāti RAU likvidatori Ļūļu-Frankēvicu neizdevās sazināties. Viņas birojā paskaidroja, ka "advokāte atrodas augstskolā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!