Foto: stock.xchng
Līdz šā gada beigām Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektā izvērtēti astoņi no 28 Izglītības un zinātnes ministrijas apstiprinātajiem augstākās izglītības studiju virzieniem, un ārvalstu eksperti jau norādījuši, ka studiju procesā nepieciešams lielāks radošums un vairāk prakses, informēja Augstākās izglītības padomē (AIP).

Līdz šim izvērtēti studiju virzieni "Tulkošana", "Māksla", "Izglītība", "Ģeogrāfijas un zemes zinātnes", "Ķīmija, ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija", "Transporta pakalpojumi", "Reliģija un teoloģija" un "Dzīvās dabas zinātnes". Visos pārējos virzienos notikuši semināri, noteikts informatīvā ziņojuma iesniegšanas laiks vai arī ziņojums jau iesniegts, noteikti datumi turpmākām ekspertu vizītēm virzienu vērtēšanas sākšanai vai arī jau notikušas vizītes.

Attiecībā uz uzlabojumiem studiju procesā augstākas kvalitātes sasniegšanai,eksperti iesaka lielāku radošumu, vairāk prakses, informācijas tehnoloģiju plašāku izmantošanu – ne tikai "Moodle" programmatūras lietošanu, bet arī svarīgi ieviest interneta konferences, lekciju iespējas ar IT. Tieši IT daudzveidīga izmantošana sekmē ārzemju studentu piesaistīšanu; ciešāku sadarbību ar reģiona un ārvalstu organizācijām, paskaidrojuši eksperti.

Ārvalstu eksperti arī ieteikuši uzlabot komunikāciju attiecībā uz pašu vērtēšanas procesu – būt pretimnākošākiem un atsaucīgiem sadarbībai, uzsvērt un parādīt studiju procesa rezultātus, gatavot konkrētākus informatīvos ziņojumus par studiju programmām un pievērst uzmanību starptautiskai sadarbībai un starptautiskām datubāzēm, norādīja AIP.

Tuvākās ekspertu vizītes 2012. gada janvārī paredzētas valodu un kultūras, vēstures un filozofijas, informācijas un komunikācijas zinātņu studiju, kā arī vēl citos virzienos. Visus virzienus iecerēts izvērtēt līdz 2012.gada vidum.

"Studiju virzienu izvērtēšana jau tagad uzrāda problemātiskas un uzlabojamas zonas ne tikai konkrētos virzienos, bet augstākās izglītības sistēmā kopumā," atzina AIP.

Jau vēstīts, ka Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) maijā parakstīja vienošanos ar Augstākās izglītības padomi par finansējuma piešķiršanu Eiropas Sociālā fonda aktivitātē "Studiju programmu satura un īstenošanas uzlabošana un akadēmiskā personāla kompetences pilnveidošana".

Par šo finansējumu divu gadu laikā kopumā 200 ekspertu veiks sīku studiju programmu izvērtējumu 40 augstākās izglītības iestādēs visā Latvijā, lai uzlabotu augstākās izglītības kvalitāti, efektivitāti, starptautisko konkurētspēju un pārbaudītu studiju programmu atbilstību tautsaimniecības vajadzībām.

Apvienojot pieejamo statistisko informāciju ar dažādiem ekspertu vērtējumiem un izveidojot pārskatu par augstākās izglītības programmu kvalitāti, savstarpējo pārklāšanos, resursu pietiekamību un ilgtspēju, plānots noteikt kvalitatīvākās studiju programmas, sniegt ieteikumus par studiju programmu uzlabošanu, sagatavot priekšlikumus studiju programmu turpmākai attīstībai, arī programmu slēgšanai.

Studiju programmās, kurās projekta ietvaros eksperti veiks izvērtējumu, patlaban studē 100 tūkstoši studentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!