Ģenerālprokuratūra ierosinājusi vēl vienu krimināllietu par noziegumiem pret cilvēci un genocīdu un jau martā apsūdzējusi Krievijas pilsoni Nikolaju Tesu, kurš piedalījies 1949.gada deportācijās, BNS apliecināja prokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska.
80 gadus vecais Tess apsūdzēts par to, ka, būdams LPSR Valsts drošības ministrijas otrās nodaļas operatīvais pilnvarotais, piedalījies Latvijas iedzīvotāju deportācijās 1949.gada 25.martā. Tess sastādījis un parakstījis slēdzienus par 42 kulakos ieskaitīto ģimeņu izsūtīšanu uz attālām PSRS vietām specnometinājumā - kopā 138 cilvēki.

Starp izsūtītajiem bijuši 14 bērni, tostarp viens piecus mēnešus vecs zīdainis un četrus, piecus un sešus gadus veci bērni, turklāt arī gados veci cilvēki, pat 75 un 80 gadus vecas sievietes. 11 cilvēki izsūtījumā nomira.

Tesam kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība.

Apsūdzība Tesam Latvijā izvirzīta jau 21.martā, bet publiski par to paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija, kas pirmdienas vakarā kārtējo reizi vainoja Latviju kara veterānu vajāšanā, minot Tesa piemēru.

Kopš Latvijas neatkarības atgūšanas prokuratūrā par kara noziegumiem, genocīdu vai noziegumiem pret cilvēci ierosinātas deviņas krimināllietas pret ar padomju režīmu saistītiem cilvēkiem - Tess ir desmitais. Divi no viņiem jau ir miruši - pirmais notiesātais Alfons Noviks, kas nesagaidīja sprieduma spēkā stāšanos, un Vasilijs Kirsanovs, kas mira pirms tiesas psihoneiroloģiskajā slimnīcā.

Viens notiesātais - Mihails Farbtuhs - patlaban cietumā izcieš piespriesto sodu, bet ārstu lūdz viņu atbrīvot veselības stāvokļa dēļ. Tiesa pagaidām šo lūgumu noraidījusi, savukārt cits tiesājamais - Vasilijs Kononovs - gaisa sava tiesas procesa beigas. Pārējie apsūdzētie vēl gaida tiesu.

Tāpat prokuratūra ierosinājusi lietas par kara noziegumiem vai genocīdu pret diviem ar Vācijas pusi saistītiem latviešiem - Austrālijā dzīvojošajiem Konrādu Kalēju un Kārli Ozolu. Latvija lūgusi Austrāliju Kalēju izdot tiesāšanai Latvijā, bet Ozolam apsūdzība vēl nav izvirzīta un lūgti materiāli Baltkrievijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!